„Atunci cand voi avea mai mult timp, „ecologistul” va scrie despre metode practice in domeniul protectiei mediului”

– promite Mihail Faca, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului –

Sunteti implicat de aproximativ zece ani in viata publica, cu precadere in administratie. Care sunt atuurile pe care le veti folosi in conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului?

Experienta, dorinta de a actiona si de a crea un liant absolut necesar intre zona de ” implementare” si zona de „actiune”. La nivel institutional lucrurile se vad altfel decat in zona Autoritatilor Publice, de aici apar si discrepantele. Mult dezbatuta problema „avem legi, cum le aplicam”.

Sunt o persoana dinamica, de actiune, dar in aceeasi masura am un respect pentru interpretarea in mod constructiv a cadrului legal, in care noi ca autoritati ne miscam si actionam. Nu vreau sa ma despart de zona de actiune, pentru ca acolo se intampla, practic, lucrurile, dar fac tot posibilul sa o antrenez in ceea ce am numit mai devreme implementare si vreau ca actiunile sporadice sa devina obiceiuri si comportament, prin atitudine si prin respect fata de mediu si de noi. In fond, ceea ce ne dorim este un cadru de actiune, care sa functioneze in cadru legal.

Va aflati la conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului de la inceputul anului 2009. Considerati ca in cazul institutiei pe care o conduceti ar fi necesara o reforma? Ce ati schimba si ce ati pastra la fel, in interiorul acestei structuri?

Suntem intr-adevar intr-o perioada de schimbari. Ideea descentralizarii, idee sustinuta de altfel si de catre Ministerul Mediului, va trebui sa devina un fapt concret. Vom insista si vom actiona consecvent pentru realizarea unor compartimente puternice pentru protectia mediului la nivelul autoritatilor publice.

Toate aceste masuri sunt menite sa asigure un cadru mai bun pentru asigurarea serviciilor catre cetateni. Toate masurile care se realizeaza si schimbarile pe care le dorim implementate tin de o mai buna calitate a  serviciilor pentru  cetateni.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este una dintre cele trei institutii aflate in directa subordonare fata de Ministerul Mediului, alaturi de Administratia Fondului pentru Mediu si de Garda Nationala de Mediu. Cum se intrepatrund activitatile acestor trei institutii? Se poate vorbi despre un echilibru?

Putem vorbi despre o cooperare in echilibru. Urmeaza si din acest punct de vedere o serie de modificari si pentru ca am vorbit de cadrul legislativ, speram sa reusim un cadru legislativ nou pentru ANPM, in care rolurile celor trei institutii mentionate de dumneavoastra subordonarea MM sa se regaseasca intr-un echilibru, in spiritul actiunii pentru cetateni, pentru usurarea accesului acestora la rezolvarea problemelor de mediu cu care ne confruntam. Colaboram foarte bine si cu  Administratia Apelor Romane si cu Administratia Biosferei Deltei Dunarii.  In final, toti cei care lucram in domeniul Protectiei Mediului alcatuim un spirit in jurul dorintei de a trai intr-un mediu curat si mai ales civilizat.

Daca ati putea schimba o lege in domeniul protectiei mediului, care ar fi aceasta?

Nu este ideea de schimbare, ideea este sa implementam in cat mai bune conditii legislatia europeana. Trebuie sa ne perfectionam si sa ne adaptam in cat mai mare masura la aceste cerinte. Este clar, asta o arata experienta tarilor civilizate, fara educatie si fara actiuni care sa penalizeze incalcarea normelor in domeniu nu se poate merge mai departe.

La nivel european, se vorbeste tot mai mult despre captarea si stocarea dioxidului de carbon (CSC). Ce parere aveti despre aceasta initiativa si cum interfereaza aceasta cu schema de comercializare a emisiilor?

Tehnicile de stocare a CO2 sunt avansate, am putea afirma fara sa gresim ca tehnologia a luat-o inaintea cadrului legislativ. Trebuie sa ne adaptam si sa asimilam aceste tehnologii, care presupun investitii deosebit de costisitoare, dar benefice. Despre acest lucru, as vrea insa sa vorbim mai pe larg si mai documentat, cu alta ocazie.

Zicala zice: fa ce zice popa, nu ce face el. Stim ce face presedintele Mihail Faca, dar ce face ecologistul Mihail Faca?

M-am implicat si ma voi implica direct in actiunile ce privesc protectia mediului. Nu ma despart de problemele judetului meu si voi continua sa sprijin Consiliul Judetean Prahova, in accesarea de fonduri atat de la Administratia Fondului pentru Mediu cat si din Programele Operationale, tocmai pentru a sprijini localitatile Prahovene, in atragerea de fonduri menite sa sprijine actiunile  de protectia mediului.

Stere Cretu

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *