Au aparut castorii in Maramures!

castoriIn Maramures, mai precis in bazinul raului Tisa, a reaparut, dupa o intrerupere de cateva sute de ani, castorul!
La inceputul lunii ianuarie, muzeograful Mihai Gerald Manole de la sectia de stiintele naturii a Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei, a fost anuntat ca in lunca Tisei, pe raza comunei Sarasau, au fost vazuti niste „canguri” ciudati. In urma deplasarii la fata locului, acesta a constatat ca este vorba despre o familie de castori.
Acestia ar fi aparut in zona in luna noiembrie, conform spuselor localnicilor, si au ocupat un sector de brat mort al Tisei, nu departe de o balastiera respectiv de casele comunei Sarasau. Castorii au taiat o serie de arbori (cel mai gros, un plop, cu diametrul de 35 cm), au construit doua baraje si o coliba. Urmele gasite (urmele pasilor, respectiv forma tipica a taierii arborilor) dovedesc indubitabil ca este vorba despre castori. Conform estimarilor, numarul acestora ar putea fi in jur de 10 exemplare.
In paralel, se pare ca o alta familie de castori ar exista mai in aval pe Tisa, tot in Maramures, in zona intrarii raului in Ucraina.
De unde au venit acestia? Probabil din Ungaria (unde exista populatii colonizate pe raul Tisa), la fel ca si cei din Lunca Muresului.
Castorul a fost prezent in Maramures pana in secolele XVIII-XIX, atat pe Tisa cat si pe afluentii acesteia (in special Mara si Iza). Numele mamiferului a ramas in toponimia locului prin satul Breb, Taul Brebului, valea Breboaia, precum si satul Hoteni (hod-castor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *