Au creat haine din materiale reciclabile

Nancy, Diana, Mihaela si Mariana au defilat in rochii ecologice la parada organizata la Muzeul Bucurestiului

Eleve de la 12 licee din Capitala incearca sa contribuie la protejarea mediului intr-un mod inedit. Ele au pus mana pe ac si au croit rochii moderne, originale si, mai ales, ecologice. Culori vii, materiale neconventionale, multa munca si originalitate. Elevii au devenit creatori de moda pentru a le explica bucurestenilor cat de importanta este reciclarea.

Liceenii s-au pus serios pe treaba atunci cand au aflat de parada de moda cu costume din materiale reciclabile. Materia prima: saci de rafie si de gunoi, dopuri de sticla, ziare, hartie, frunze. Competitia a fost organizata de Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21, in cadrul campaniei „Aeriseste Bucurestiul!”. 54 de modele au defilat in tinute care mai de care mai originale, fiind aplaudate la scena deschisa de colegii de clasa, profesori sau parinti.

Cea mai frumoasa creatie, premiata de stilista Adina Buzatu, a fost realizata de Diana Constantin (18 ani), eleva la Liceul Teoretic „Constantin Brancoveanu” din Bucuresti. „Rochia este facuta din folie de aluminiu, din folie cu bule si hartie reciclata. Eu mi-am facut costumul singura. Liceul nostru a realizat o colectie care semnifica cele patru anotimpuri, iar eu sunt iarna si o intruchipez pe Craiasa Zapezii”, spune Diana Constantin.

Parada nu a avut numai rolul de a pune la incercare imaginatia elevilor, ci si un scop educativ. „Mesajul pe care vreau sa-l transmit prin creatia mea este acela ca trebuie sa avem o lume eco, mai buna si mai sanatoasa”, sustine Diana.

Colega ei, Mihaela Dragomir, a purtat o rochie numita „toamna”. „Am ales acest anotimp pentru ca m-a inspirat cel mai mult. Am folosit saci menajeri, frunze, iar colierul l-am facut din hartie si scotch”, spune Camelia Catalina, creatoarea tinutei.

Rochiile, desi realizate din materiale reciclate, au fost adevarate opere de arta, iar modelele au fost foarte incantate de faptul ca tinutele sunt confortabile.
„Ma simt super bine cu rochia pe mine si as putea sa o port la un bal”, spune Mihaela Dragomir.

Bijuterii neconventionale

De sezon a fost si rochia creata si purtata de Mariana Vlad de la Liceul „Dumitru Motoc”. „Este toamna si m-am gandit ca frunzele si culorile de afara ar fi potrivite pentru o rochie. Tinuta este facuta din saci menajeri galbeni, frunze, si pe cap am o plasa de la flori. Eu am facut-o singura si m-a mai ajutat prietenul meu putin. Multe materiale se pot recicla si se pot face lucruri frumoase cu ele. Daca nu aruncam aceste materiale, putem avea un mediu mai sanatos”, isi prezinta Mariana creatia. Tinerii au fost coordonati de stilista Adina Buzatu si s-au inspirat din revistele de profil. Din tinutele fetelor nu au lipsit nici accesoriile eco: cercei, coliere sau bratari facute din diverse materiale pe care multi le arunca la gunoi.

„M-am inspirat din revistele de moda care promovau tinute vestimentare ecologice si am vrut sa fie ceva mai neconventional. Am folosit dopuri de la sticle, un tricou vechi, ziare pentru modelul de pe fusta, spite de bicicleta pentru bratari si portocale uscate pentru cercei. Am lucrat o luna la ea. Vrem sa atragem atentia oamenilor asupra importantei reciclarii”, spune Nancy Goanta de la Liceul „Emil Racovita”.

„Tinuta este facuta din saci menajeri galbeni, frunze, si pe cap am o plasa de la flori. Eu am facut-o singura si m-a mai ajutat prietenul meu putin. Multe materiale se pot recicla si se pot face lucruri frumoase cu ele.”
Mariana Vlad eleva

Concurs de fotografie eco

Tinerii au mai avut o sectiune la care au putut participa: cea de fotografie. Cristina Popescu, eleva la Scoala Superioara Comerciala „Nicolae Kretzulescu” si Ionut Vladu de la Colegiul Tehnic Media au fost premiati pentru cele mai reusite lucrari. „Fotografiile, impreuna cu cele 54 de costume din materiale reciclabile, reprezinta maniera specifica in care tinerii eco – voluntari au incercat sa transmita un mesaj bucurestenilor: noi, tinerii, dorim un mediu mai curat si mai putin poluat”, a declarat Nina Cugler, presedinte executiv al Asociatiei APDD -Agenda 21.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *