Au fost gasiti vinovatii pentru poluarea Dunarii

Au fost gasiti vinovatii pentru poluarea Dunarii

In urma cu cateva saptamani, cotidianul nostru va informa ca, desi Statia de epurare a fost inaugurata de un an, Braila inca mai deverseaza in fluviu ape poluate * in urma anchetei efectuate de Garda de Mediu, s-a ajuns la concluzia ca mai multi abonati casnici si industriali s-au legat la o conducta destinata exclusiv preluarii apei de ploaie

* este vorba despre TCE 3 Brazi SRL, „Electrica” SA – anexa Renel SA – si unitatea militara din Viziru III * CUP Dunarea are ca termen pentru remedierea problemei, data de 31 martie 2013 * in caz contrar, risca amenzi de pana la un miliard de lei vechi
La jumatatea lunii noiembrie autoritatile locale brailene au fost puse in garda de redactorii „Obiectiv” cu privire la o deversare de apa poluata in Dunare printr-un canal colector prin care, teoretic, ar fi trebuit sa curga doar apa de ploaie. In urma sesizarii institutiilor responsabile de circuitul si calitatea apei din oras au fost demarate cercetari pentru a se descoperi cauzele producerii acestui incident toxic si cine se face responsabil de aceste evacuari nocive in Dunare. Pentru Garda de Mediu Braila singurul vinovat in toata aceasta poveste este Compania de Utilitati Publice care este reponsabila de intretinerea si exploatarea colectorului Viziru III. De cealalta parte, CUP Dunarea Braila spune ca la baza acestei probleme stau cei care s-au racordat ilegal la reteaua de pluvial a orasului. Este vorba despre arendasul Insulei Mari a Brailei, „TCE 3 Brazi SRL, „Electrica” SA – anexa Renel SA – si unitatea militara din Viziru III. Pe langa unitatea militara si cele doua societati comerciale, CUP Dunarea mai spune ca o parte de vina pentru aceasta situatie o au si proprietarii unor apartamente situate la parterul catorva blocuri din Sos. Buzaului care s-au racordat la nivelul subsolului in conducta de apa pluviala anuland vechile racorduri. Daca acesti abonati depistati de CUP Dunarea vor plati pentru aceste nereguli ramane de vazut, cert este ca inspectorii Garzii de Mediu Braila au avertizat Compania „Dunarea” ca este pasibila de amenzi usturatoare daca nu se conformeaza normelor de mediu.
CUP Dunarea va remedia problema. La anu’
De bunavoie sau siliti de control, reprezentantii CUP Dunarea si-au asumat raspunderea ca in primul trimestru al anului 2013 sa ia masuri de dirijare a apelor uzate catre Statia de epurare Braila. Abia dupa realizarea acestui obiectiv, autoritatile locale brailene pot spune cu certitudine ca municipiul nostru este unul dintre cele mai „curate” orase de la Dunare. „Problema lor este ca, pana la 31 martie 2013, trebuie sa faca toate lucrarile posibile astfel incat pe acel colector sa nu se mai evacueze ape uzate. Este un termen pe care ei l-au propus, iar noi l-am acceptat. La 31 martie cand vom recolta proba de acolo trebuie sa curga ape pluviale si daca nu va fi asa, amenda pentru CUP Dunarea va fi intre 50.000 si 100.000 lei”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Garzii de Mediu Braila, comisarul Valentin Costea.

In momentul de fata problema se pare ca a fost rezolvata temporar, cel putin asta rezulta din ultimele verificari efectuate de Garda de Mediu Braila din 20 si 21 noiembrie. Potrivit specialistilor, la colectorul de apa nu s-au mai constatat deversari de poluanti in Fluviul Dunarea prin intermediul Colectorului Braila-Sud. Pentru cat timp a fost solutionata aceasta problema nu se stie inca si nici care au fost masurile intreprinse de compania responsabila pentru a repara acest incident. Cei care ar fi putut sa clarifice aceasta situatie, in speta reprezentantii CUP Dunarea, nu au mai raspuns la telefon.

Reamintim ca deversarile de ape poluate in Dunare, printr-o gura de evacuare situata in apropierea sectiei „Laminorul”, de pe Str. Industria Sarmei, mai exact langa fosta fabrica de oxigen a Santierului Naval ne-au fost aduse la cunostinta de un cititor al codidianului nostru. Locatar al zonei, acesta ne-a spus ca prin respectivul canal se scurge de mai multi ani apa cu miros pestilential, iar situatia a continuat si dupa ce a fost inaugurata Statia de epurare a municipiului, cand, teoretic, in Dunare ar fi trebuit sa ajunga doar apa curatata de impuritati. Sesizarea cititorului nostru a fost confirmata de analizele de laborator efectuate de patru institutii din Braila. Astfel, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Agentia pentru Protectia Mediului si CUP Dunarea au confirmat indicatorii de calitate ai apei infestata cu concentratii de amoniu si azot total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *