Au fost inventate celulele solare nemuritoare!

Celulele solare din polimeri sunt folosite de oameni pentru a converti energia luminii in electricitate. Ele sunt degradate insa de razele ultraviolete, iar acest fenomen le limiteaza dramatic durata de viata.

Yang Yang, profesor la Universitatea din Los Angeles, a gasit insa o solutie pentru a impiedica acest proces. Celulele solare ar putea fi imbracate intr-un material special, de protectie.

Noul material poate converti fotonii invizibili din razele ultraviolete in unde electromagnetice de frecvente mai mari. Cu alte cuvinte, noul filtru impiedica razele utraviolete sa ajunga pana la materialul plastic din care
este alcatuita celula solara. Prin convertirea fotonilor pe alte frecvente, se amplifica luminozitatea utila si, ca atare, se intensifica procesul de captare a energiei solare, reducand-se, simultan, pericolul de deteriorare a celulelor.

Acest fenomen, sustine Yang Yang, mareste semnificativ durata de viata a celulelor solare si, in acelasi timp, le creste randamentul. Materialul care converteste fotonii poate fi lichid sau solid, iar in timpul experientelor cercetatorii au adaugat in compozitia chimica a celulelor si polifluorena albastra.

Ce sunt celulele solare?

O celula solara e alcatuita din doua sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai intalnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsa intre 0,001 si 0,2 mm. Aceasta structura e similara cu cea a unei diode.

Cand stratul de siliciu este expus la lumina, se produce o „agitatie” a electronilor din material si se genereza un curent electric. Celulele, numite si celule fotovoltaice, au de obicei o suprafata foarte mica si curentul generat de o singura celula este mic.

De regula se fac combinatii ale acestor celule, care pot produce curenti suficient de mari pentru a putea fi utilizati in practica. Pentru aceasta, celulele sunt incapsulate in panouri, care le ofera rezistenta mecanica si la intemperii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *