Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice

Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice
Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice

Liliecii de la Pestera Bolii, un monument al naturii pus in valoare de o asociatie ecologista din Petrosani, nu mai impiedica organizarea concertelor care atrag zeci de turisti. Imre Szuhanek, custodele pesterii, spune, mai in gluma, mai in serios, ca liliecii au inteles birocratia din Romania si au decis sa colaboreze cu organizatorii manifestarilor artistice.

pestera.bolii1 Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural artistice petroaqua pestera bolii lilieci habitat zhdDupa ce ani in sir reprezentantii Parcului National Cioclovina – Gradistea Muncelului, pe teritoriul caruia se afla Pestera Bolii, s-au opus organizarii de concerte in pestera, pe motiv ca ar afecta coloniile de lilieci care isi au habitatul aici, acum lucrurile s-au rezolvat. Imre Szuhanek, custodele Pesterii Bolii, care este si reprezentantul Asociatiei Ecologiste PetroAqua din Petrosani, spune – mai in gluma, mai in serios – ca au avut un sprijin neasteptat chiar din partea liliecilor ce traiesc in pestera. „Probabil liliecii au inteles birocratia asta romaneasca si in momentul de fata sunt foarte bine, dar se ascund de noi. Fata de locul normal unde aveau ei perioada de hibernare s-au retras in cavitatile superioare. Exista coloniile, iar acea comisie de evaluare de la Bucuresti care a venit a gasit ca totul este in ordine. Speram ca se vor inmulti si ne vor si sustine”, a declarat Imre Szuhanek. De fapt, la pestera de langa Petrosani a venit o comisie de experti, condusa chiar de profesorul Cristian Goran, cercetator Stiintific Gr.I – Institutul de Speologie ”Emil Racovita”, care a analizat situatia la fata locului si a dat unda verde pentru organizarea de manifestari cultural – artistice in Pestera Bolii.

O agenda plina de concerte

Probleme mai sunt, dar de cu totul alta natura, iar cei de la PetroAqua spun ca le vor rezolva cu ajutorul Primariei Petrosani si al Consiliului Judetean Hunedoara, care se implica direct. “Am fost sfatuiti sa platim o comisie de experti din Bucuresti, condusa de profesorul Goran care a venit, a evaluat din punct de vedere biologic, biospeologic, geologic. Au analizat, s-a dat ok-ul, au considerat ca totul este in regula.

Mai sunt probleme, dar de alta natura. Dorim sa facem un sistem de sonorizare, dorim sa avem un fond muzical, o traducere in limba engleza pentru turistii straini care viziteaza Pestera Bolii, un sistem de iluminat mai performant decat ce avem acum”, a mai spus Imre Szuhanek.

Si, pentru ca tot vorbeam despre manifestarile cultural – artistice de la Pestera Bolii, custodele monumentului naturii spune ca agenda este plina pentru urmatoarea perioada: „Organizam concerte in pestera. Acum, in data de 17 mai, este concertul a-capella, la sfarsitul lunii mai este un eveniment mai deosebit, dar nu este public. De la un congres medical international organizat la Timisoara va veni un grup de vizitatori, care doresc si un fel de concert, asa ca va veni si o mica orchestra de muzica baroc. Dupa aceea va fi organizat un concert al Sargetia din Deva, alt concert cu copiii de la Liceul de Arte, care vor veni si cu delegatia chineza ce va veni in Romania”.

Monumentul de langa Petrosani

Pestera Bolii este declarata rezervatie naturala, intrarea fiind facuta pe sub o arcada ce are inaltimea de 46 de metri. Obiectivul turistic se gaseste la numai 150 de metri de drumul national Petrosani – Hateg. Suprafata pesterii este de 10 ha, iar in interiorul ei s-au descoperit materiale ceramice neolitice si eneolitice. Aici su fost identificate doua specii de lilieci. Practic, pestera incepe acolo unde Paraul Jupaneasa se pierde in pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza si 10 m inaltime. Galeria principala a pesterii este in general de mari dimensiuni, pe alocuri largindu-se in adevarate sali spatioase. Formatiuni de scurgere apar in locurile inalte si pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara doar 3 metri. Inca din perioada interbelica, in cea mai mare sala a pesterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumita Sala de concert si dans ca urmare a acusticii deosebite. Prin anii ´60 pestera a fost amenajata cu poduri de trecere peste parau dar ele au fost distruse in timp. Pestera a fost abandonata pana cand speologii locali de la Asociatia PETRO-AQUA, au trecut la ecologizarea si reamenajarea ei. Au fost montate podete care usureaza parcurgerea intregului gol subteran fara pericol, au fost amenajat iluminatul, iar sala de concert si dans si-a redobandit utilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *