Au plantat pentru viitorul planetei

Au plantat pentru viitorul planetei
Au plantat pentru viitorul planetei

Defrisarile ilegale nu numai ca strica peisajele de vis din Romania dar destabilizeaza clima, duc la disparitia unor specii de plante si animale, se intensifica alunecarile de terenuri si apar viiturile. Consecintele negative pot fi stopate numai daca se planteaza mai mult decat se taie.
Un deal de la marginea satului Isla din judetul Mures a fost impanzit de politistii pompieri, reprezentanti ai autoritatilor judetene, membri de institutii publice, liceeni si studenti.

„Folosim pentru impaduriri goruni, fagi si ciresi, intr-o schema de 5.000 de puieti la un hectar. Fiecare dintre dumneavoastra ca institutii au repartizat unu sau doi oameni ai Ocolului Silvic, care va va indruma technic ce aveti de facut”, a mentionat ing. Tudor Herlea, sef ocol Ocolul Silvic Tirgu Mures.

Acesta este instructajul primit de cei care au raspuns pozitiv la initiativa Institutiei Prefectului Judetului Mures de a participa la o campanie de impadurire.

„Face parte, intra in fisa postului si acela de a da exemple pozitive. Am avut inca din luna ianuarie aceasta initiativa, de a organiza actiunea de plantare pe care astazi o vedeti in desfasurare. Vrem sa dam un exemplu. Stim ca suprafata impadurita nu va creste cu ceea ce facem noi astazi, dar vrem sa dam un exemplu, am denumit generic „Plantam pentru viitorul Planetei”, a transmis Lucian Goga, prefect judetul Mures.

Sefii de institutii si-au schimbat pixul si cravata cu o lopata si niste cizme de cauciuc. Alaturi de acestia si-au suflecat manecile politisti, pompieri, studenti si elevi care au dat o mana de ajutor in salvarea planetei.

„Am decis sa lasam si noi o amprenta pe viitorul Planetei, sa lasam o urma in spatele nostru si sa ajutam la prevenirea incalzirii globale si la consumul exagerat de oxigen”, a spus Marius Belean, presedinte Liga Studentilor Tirgu Mures.

„Este foarte importanta grija fata de natura. Si in programa scolara este prevazuta la biologie, la unele discipline, chiar la orele de dirigintie facem activitati in care constientizam tanara generatie despre importanta pastrarii mediului inconjurator, a unui mediu curat”, a afirmat Stefan Somesan, inspector scolar general ISJ Mures.

Puietii au fost oferiti de catre Directia Silvica Mures, care in aceasta luna dedicata plantarii arborilor, desfasoara mai multe activitati asemanatoare.

„In anul 2015 Directia Silvica si-a propus si are un program de regenerari de peste 800 de hectare, 660 de hectare sunt in paduri ale statului, iar diferenta de 200 sunt in paduri ale proprietarilor, directia administrand peste 75.000 de hectare de padure, pentru alti detinatori de paduri”, a explicat ing. Ilie Covrig, director Directia Silvica Mures.

Reprezentantii Directiei spun ca au un excedent de puieti, astfel incat toti cei care doresc sa planteze arbori pot apela la institutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *