Au vrut sa mute Retezatul pentru Drumul lui Basescu

Un nou scandal legat de DN 66A – Drumul lui Basescu, artera care se construieste de doi ani in parcurile nationale Retezat si Domogled. Ecologistii care protesteaza de ani de zile impotriva constructiei drumului acuza autoritatile ca incearca sa modifice harta Retezatului si Domogledului, astfel incat DN 66A sa treaca mai departe de zonele protejate ale parcului. Metoda a fost folosita de Ucraina la constructia Canalului Bistroe din Delta Dunarii.DN 66A

Saptamana trecuta, mai multe organizatii ecologiste au organizat un protest impotriva Drumului lui Basescu. DN 66A – „Drumul lui Basescu” este un fost drum forestier care trecea prin parcurile nationale Retezat si Domogled (chiar printr-o zona strict protejata a acestuia din urma) care, urmare a unei decizii luate de Traian Basescu pe vremea cand era ministrul Transporturilor, trebuie sa devina drum national, cu numele DN 66A. In ciuda protestelor ecologistilor si a unor campanii desfasurate de societatea civila, lucrarile de modernizare a drumului forestier si transformare a lui in drum national au inceput in anii ’90, pe vremea cand Traian Basescu facea parte din guvern, dar au fost intrerupte in mai multe randuri din cauza lipsei banilor. Fondurile au fost deblocate in 2007, lucrarile fiind reluate vertiginos in acelasi an. In doi ani, lucrarile la DN 66A au avansat cu mai mult spor decat cele la autostrada Bechtel. In 2008 s-au facut 10 kilometri, iar in 2009 inca 3 kilometri. Lucrarile au trecut de Parcul National Retezat, urmand sa intre in curand in Domogled. La „harnicia” constructorilor a contribuit si vizita de anul trecut a lui Traian Basescu (de data asta exercitandu-si mandatul de presedinte) care, aflat in zona, a tinut neaparat sa vada cum progreseaza lucrarilor. Desi au promis ca vor face investitii astfel ca impactul asupra biodiversitatii sa fie minim, constructorii nu si-au respectat angajamentele.

Garda de Mediu a oprit lucrarile, insa acelasi Traian Basescu a sesizat politia si parchetul reclamand ca decizia autoritatilor de mediu este ilegala. Autoritatile locale au incercat din rasputeri sa blocheze protestul ecologistilor. Desi acestia au depus toate documentele necesare, primarul din Uricani, Danut Buhaescu, a refuzat sa elibereze avizele pentru protest, transmitandu-le telefonic ecologistilor ca, in opinia sa, un protest impotriva constructiei DN 66A – „Drumul lui Basescu” este inoportun in acest an electoral. Dupa ce Jurnalul National a publicat in exclusivitate informatia, ecologistii au primit avizele necesare pentru organizarea protestului.

Acum, ecologistii au aflat o noua ilegalitate care se pune la cale in parc. Surse din Consiliul Stiintific al Parcului National au precizat ca se incearca un artificiu prin care zonele strict protejate sa fie „mutate” de pe harta, astfel incat traseul drumului care se construieste sa fie „indepartat” de regiunile valoroase ale parcului. Daca manevra reuseste, nu va mai exista nici un motiv pentru ca lucrarile sa fie oprite de vreo institutie de mediu, sub motiv ca afecteaza zonele strict protejate sau biodiversitatea din parcurile nationale. Potrivit surselor noastre, la ultimele intalniri ale Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat si la cele ale Consiliului Stiintific al Parcului National Domogled s-au luat in discutie posibilitatea modificarii zonelor strict protejate ale celor doua parcuri. Modificarea ar fi posibila numai cu schimbarea legii Parcului National Retezat si a planului de management al acestuia. „Avem motive sa credem ca se pregateste o magarie in Retezat si Domogled. Din informatiile pe care le avem pana acum reiese ca Directia Biodiversitate din Ministerul Mediului este complice cu o parte din membrii consiliilor stiintifice ale celor doua parcuri nationale si au in plan modificarea zonelor strict protejate din Retezat si Domogled,” ne-a declarat Gabriel Paun, de la organizatia ecologista Agent Green.

MANEVRA IDENTICA SI IN CAZUL BISTROE
O manevra asemanatoare a fost pusa la punct la inceputul anilor 2000 in Ucraina. Autoritatile de la Kiev anuntasera construirea unui canal navigabil de mare adancime in partea ucraineana a Deltei Dunarii – ceea ce a devenit intre timp canalul Bistroe. Ucrainenii au fost avertizati de comisiile internationale de mediu la care Kievul era afiliat si organizatii neguvernamentale ecologiste ca Bistroe urma sa treaca prin zone strict protejate din Delta ucraineana, afectand grav si ireversibil biodiversitatea din zona. Consiliul Stiintific al Rezervatiei Dunarea (asa cum se numeste institutia care are grija de Delta ucraineana) a cerut modificarea legii rezervatiei, iar parlamentul de la Kiev a votat in cateva saptamani noul act normativ. Asa se face ca, in momentul de fata, canalul Bistroe trece oficial doar prin zone economice, desi constructia sa a izgonit din Delta ucraineana mii de exemplare de pelicani, cormorani, egrete, starci si alte specii protejate de pasari care cuibareau in zona.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *