Austria conduce clasamentul agriculturii biologice

Austria conduce clasamentul agriculturii biologice

Austria detine cele mai multe terenuri agricole biologice din Uniunea Europeana, potrivit unui raport al Curtii Europene de Conturi.

Astfel, 18,5% din suprafata agricola a Austriei este biologica, spre deosebire de procentul de doar 12,6% al Suediei, tara care ocupa locul doi in clasamentul agriculturii biologice. Locul trei este ocupat de Estonia, cu 10,5% suprafata agricola ecologica din suprafata agricola a tarii, urmata de Cehia, cu 9,4%.

In randul castigurilor din astfel de produse, Germania ocupa detasat prima pozitie, cu 5,8 miliarde de euro castigate din comercializarea de alimente si bauturi ecologice. Cel de-al doilea loc este ocupat de Franta, care a obtinut aproximativ jumatate din suma Germaniei, si anume 3,04 miliarde de euro. Locul trei este ocupat de Marea Britanie, cu 2,07 miliarde de euro castiguri din produse biologice.

Austria ocupa abia locul sase, intrucat a fost depasita si de Italia, care a castigat 1,5 miliarde, dar si de Spania, care a inregistrat profituri de 910 milioane de euro. Astfel, Austria, desi conduce clasamentul suprafetei agricole biologice, a castigat doar 870 de milioane de euro din comercializarea produselor biologice, o cifra de 6,6 ori mai mica decat cea a Germaniei, tara care nu se afla in primele patru pozitii in ceea ce priveste suprafata agricola biologica.

In schimb, raportat la numarul de locuitori ai tarilor, Austria este in topul clasamentului la castigurile obtinute din comercializarea alimentelor biologice.

Fata de situatia de acum 18 ani (1994), suprafata agricola destinata agriculturii ecologice din Europa a crescut de zece ori. Daca in 1994, aceasta insemna 1%, acum produsele biologice sunt obtinute pe o suprafata de 9,3% din teritoriul european.

Raportul Curtii Europene de Conturi vizeaza verificarea sistemelor de control, productie si distribuire de produse ecologice si biologice. Produsele biologice au primit aprecieri pozitive, intrucat au fost obtinute in conformitate cu reglementarile europene. In schimb, fiecare tara in parte ar trebui sa supuna firmele unor controale mai severe, pentru a se asigura ca agentii economici identifica si eticheteaza produsele biologice in mod corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *