Autoritatile latra, ciinii se-nmultesc!

Adoptii Caini
In timp ce numarul maidanezilor creste continuu pe strazile Brailei, asociatiile de protectie a animalelor si Primaria se acuza reciproc ca nu se implica in rezolvarea problemei. Organizatia „Vier Pfoten” sustine ca i-a propus Primariei Braila, pe 21 februarie a.c., un program de sterilizare a ciinilor fara stapin, dar ca nu a primit nici un raspuns. Primaria ne-a demonstrat ca a invitat „Vier Pfoten” acum doua saptamini sa semneze contractul de colaborare, dar ca nu si-a facut nimeni aparitia. Dincolo de aceste discutii sterile, numarul maidanezilor a crescut atit de mult, incit unii braileni spun ca i-ar omori cu mina lor, numai sa scape odata de stres.

Ciinii maidanezi fara stapin iau in stapinire strazile orasului, iar asociatiile iubitorilor de animale si Primaria Braila au o gramada de treaba, acuzindu-se reciproc ca nu vor sa se implice in rezolvarea definitiva a problemei. Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA), cu sediul la Craiova, careia i s-a alaturat si Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) spun ca Primaria refuza sa accepte o colaborare cu organizatia „Vier Pfoten”, care ar desfasura gratuit o campanie de sterilizare a ciinilor. Astfel, dupa cum ne-a declarat reprezentantul pe zona Braila al FRPCA, Daniela Dragomir, „Vier Pfoten” a inaintat Primariei o propunere de contract pentru programul de sterilizare – returnare, inclusiv vaccinare, gratuit, a ciinilor fara stapin, inca de pe 21 februarie a.c. In adresa trimisa autoritatilor locale brailene, „Vier Pfoten” mentiona ca euthanasierea ciinilor nu reprezinta o rezolvare a situatiei, ci o agravare, deoarece exemplarele ucise sint rapid inlocuite de altele, cunoscut fiind ca din doi ciini pot rezulta citeva sute, in trei ani. „Intrucit avem o experienta solida in ceea ce priveste gestionarea numarului de ciini, prin metoda sterilizarii, sintem in masura sa va acordam sprijinul „Vier Pfoten”, prin programul nostru gratuit de sterilizare, vaccinare si deparazitare a acestora, in baza unui program stabilit cu acordul dumneavoastra. Mentionam ca programul este in totalitate gratuit, costurile fiind suportate de catre Fundatia „Vier Pfoten”, singura indatorire a Primariei Municipiului Braila fiind de a garanta faptul ca angajatii, contractorii si subcontractorii sai nu vor initia actiuni de ucidere, maltratare sau otravire a ciinilor fara stapin, precum si de a gazdui echipa „Vier Pfoten”, pe perioada desfasurarii proiectului”, se precizeaza in propunerea de colaborare trimisa de „Vier Pfoten” Primariei Braila.
Iubitorii de animale spun, insa, ca Primaria nu a dat un raspuns oficial acestei adrese. „S-a revenit telefonic, pentru a obtine informatii referitoare la cererea de colaborare, iar Primaria a dat asigurari ca „Vier Pfoten” va primi un raspuns in momentul in care se va decide sa se initieze colaborarea. Reamintim ca „Vier Pfoten” a propus Primariei Braila programe gratuite de sterilizare-returnare si in septembrie 2006 si februarie 2007, dar fara nici un rezultat”, ne-a precizat Daniela Dragomir, reprezentant zonal al FRPCA. Reporterul „Obiectiv” a intrebat-o pe aceasta daca iubitorii de ciini din Braila au mai avut si alte initiative pentru rezolvarea problemei, in afara de demersurile pentru aducerea celor de la „Vier Pfoten”. „Am sterilizat, pe cheltuiala noastra, sapte ciini”, ne-a spus aceasta. „Citi membri are FRPCA la Braila?”, a intrebat reporterul. „Trei”, a raspuns Daniela Dragomir.

„Ii tot asteptam sa vina, de un an si jumatate!”

Primarul Constantin Cibu spune ca Primaria Braila nu poate fi acuzata ca nu vrea sa colaboreze cu „Vier Pfoten”. El afirma ca, din contra, Primaria ii asteapta pe cei de la „Vier Pfoten” sa vina sa semneze contractul de colaborare, dar ca ei nu-si fac aparitia. „Nu trebuie decit sa vina sa semneze contractul, ce vor mai mult de atit?!”, ne-a declarat Cibu. La rindul sau, viceprimarul Lucian Tilea a precizat ca Primaria Braila i-a asigurat organizatiei „Vier Pfoten”, inca din toamna anului 2006, un spatiu pentru instalarea clinicii mobile si demararea programului de sterilizare a maidanezilor. „Au venit, au vazut spatiul respectiv, situat in incinta Liceului Agricol, de pe Sos. Rimnicu Sarat, au spus ca totul e ok, si pe urma n-au mai dat nici un semn de viata. Cum pot sa spuna ca Primaria nu este receptiva la cererile lor de colaborare?”. De fata cu reporterul nostru, Tilea a sunat-o pe Ioana Pirvulescu, director de marketing al „Vier Pfoten” Romania. Oficialul brailean a invitat organizatia respectiva sa vina sa semneze contractul de colaborare si sa inceapa treaba. „De ce nu ati inceput si acum un an si jumatate, cind vi s-a pus un spatiu la dispozitie?”, a intrebat Tilea. „Nu stiu, atunci nu lucram aici si nu va pot da o explicatie”, a precizat reprezentantul „Vier Pfoten”.

Dovada ca „Vier Pfoten” a primit raspuns

Chiar daca viceprimarul Lucian Tilea nu avea cunostinta despre o corespondenta de data recenta, intre „Vier Pfoten” si Primaria Braila, aceasta a existat. Drept dovada, conducerea Directiei de Administrare si Gospodarire Locala ne-a prezentat un fax trimis pe 19 martie a.c. catre respectiva organizatie de protectie a animalelor. Iata textul faxului, semnat de directorul DAGL, Dan Apostol, si inginerul sef Marioara Barbu: „Urmare a adresei d-voastra, inregistrata la DAGL Braila cu nr. 1703/14.03.2008, referitoare la programul de sterilizare, vaccinare si deparazitare a ciinilor fara stapin, va rugam sa ne transmiteti urmatoarele date: contractul cadru propus de fundatie pentru derularea acestui program; numarul de membri ai echipei d-voastra de lucru in vederea cazarii; echipamentele aflate in dotare, pentru asigurarea spatiilor de lucru”.
La ora actuala, serviciul de ecarisaj este concesionat de un ONG condus de Vasile Horez, fost candidat la Primaria Brailei. Aprig contestat de asociatiile de protectie a animalelor, pe motiv ca gestioneaza ineficient si pe bani multi de la buget situatia ciinilor, Horez acuza la rindul lui ca iubitorii patrupedelor vorbesc mult, dar fac prea putin pentru rezolvarea situatiei. „Eu sint de acord sa le ofer spatiu pentru instalarea clinicii mobile celor de la „Vier Pfoten”, dar sint convins ca ei n-or sa vina niciodata sa faca treaba. Pina la urma, tot noi o sa facem sterilizarile, la un tarif de 11 lei, pe ciine, asa cum se practica la nivelul intregii tari”, ne-a spus Vasile Horez. Acesta ne-a asigurat ca euthanasierea maidanezilor a fost stopata dupa intrarea in vigoare a noii legislatii de protectie a animalelor. In consecinta, ONG-ul lui Horez percepe o taxa de 3,8 lei pe zi, pentru fiecare ciine gazduit in adapostul de la marginea satului Lacu Sarat si 70 lei pentru fiecare exemplar capturat de pe domeniul public. La inceputul saptaminii, in adapostul de la Lacu Sarat se aflau putin peste 250 de ciini.

De la „Nu conteaza daca ma musca!” la „Ii omor cu mina mea!”

Dincolo de disputele a caror miza pare a fi, in primul rind, banul public, multi braileni au ajuns la exasperare din cauza maidanezilor. Astfel, daca Mircea Serbanoiu, presedinte al FRPCA si iubitor de animale declarat, spune ca ar prefera mai degraba sa fie muscat de ciini, decit sa stie ca acestia sint euthanasiati sau tinuti inchisi in adaposturi, alte voci afirma exact contrariul. Mihaela P., locatara a blocului L1 de pe Str. Milcov din cartierul Radu Negru, se declara gata sa otraveasca zecile de maidanezi care s-au aciuat in zona si o ataca de fiecare data cind isi scoate ciinele de companie la plimbare. „Oricit de iubitor de animale ai fi, la un moment dat iti vine sa-i omori cu mina ta, cind vezi ca autoritatile nu iau nici o masura. Nu mai pot iesi nici cu ciinele meu la plimbare, pentru ca ma ataca din toate partile de nici nu stiu cum sa reactionez ca sa scap teafara din mijlocul lor. In conditiile in care se inmultesc pe zi ce trece si sint crescuti in jurul blocurilor si protejati de niste oameni care nu realizeaza cit de gresita este atitudinea lor, nu-mi ramine decit sa-i otravesc eu, ca sa scap de teroare. Pentru ca nu este posibil ca autoritatile sa fie atit de indiferente, incit sa nu le pese de bolile pe care ei le raspindesc, de capusele si puricii pe care ii lasa in iarba, de fecalele in care calcam si mirosurile pe care le respiram!”, ne-a declarat femeia, adaugind ca, totusi, nu se vede in stare sa faca un asemenea gest, cu toata indignarea pe care i-o provoaca situatia cu care se confrunta.

Agonia unui maidanez

Atitudinea brailenilor fata de ciini este relevanta din perspectiva unui caz petrecut linga blocul A1, de pe Calea Calarasilor. Un maidanez lovit de o masina a agonizat doua saptamini in curtea interioara a blocului respectiv, terorizindu-i pe locatari cu urletele de durere. Nu s-a gasit, insa, nici un iubitor de animale dispus sa plateasca pentru un consult veterinar in urma caruia sa fie tratat sau, daca nu se mai putea face nimic, sa i se curme suferinta. Pe de alta parte, nimeni nu a fost atit de crud incit sa-l omoare, mai mult sau mai putin brutal. Locatarii i-au improvizat un adapost din cutii de carton si i-au dus cite ceva de mincare. Oamenii spun ca au sunat la Primarie, pentru ca animalul sa fie luat de acolo, insa apelul a ramas fara raspuns. Un reporter „Obiectiv” l-a intrebat pe Vasile Horez daca nu intra in obligatiile sale contractuale sa se ocupe de astfel de cazuri. „Nu ne-a anuntat nimeni despre situatia asta!”, a afirmat el.
Dupa ce a fost sesizat de ziarul nostru, Horez a trimis un echipaj care a ridicat ciinele si l-a dus la clinica veterinara a ONG-ului sau. In urma examenului clinic, s-a dovedit ca animalul are membrele din fata paralizate, bazinul fracturat si hernie inghinala. „Este un caz destul de grav. In asemenea situatii, cel mai indicat este ca animalul sa fie euthanasiat, ca sa nu mai sufere”, ne-a explicat personalul veterinar.

Sursa: Obiectiv Vocea Brailei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *