Autoritatile locale din Bihor se opun explorarii si exploatarii petrolului si gazelor naturale

Autoritatile locale din Bihor se opun explorarii si exploatarii petrolului si gazelor naturale
Autoritatile locale din Bihor se opun explorarii si exploatarii petrolului si gazelor naturale

Localnicii din mai multe zone din judetul Bihor le-au cerut primarilor sa nu dea avize pentru exploatarea petrolului si a gazelor naturale. Daca unii edili s-au conformat imediat, altii prefera sa afle care e dorinta majoritatii prin organizarea de referendumuri. Acordul de explorare si exploatare aprobat de Guvern permite companiei canadiene East West Petroleum sa caute petrol si gaze naturale in patru perimetre din judetul Bihor.

Printre zonele vizate se regasesc Baile Felix, municipiul Oradea si mai multe comune. Primarii consultati de Digi24 se opun categoric proiectului.

„In Oradea nu se vor aproba astfel de exploatari. Oradea nu va deveni un camp de exploatare petrolifera sau pentru gaze naturale”, a declarat in acest context viceprimarul Oradei, Mircea Malan.

„Astept primul pas, sa vad ce se intampla la Sanmartin, si fiti siguri ca si noi vom face referendum, ca nu suntem de acord cu asa ceva”, a spus la randul sau Ioan Pop, primarul comunei Osorhei.

Unii edili se tem ca prospectiunile vor afecta proiecte deja demarate. „Noi avem, printre altele, si un post de apa termala forat, pentru care am pregatit un studiu de fezabilitate, cu ideea de a realiza un proiect in vederea construirii unei zone de agrement si a unui strand”, a aratat primarul comunei Santandrei, Ioan Marcus.

Si patronii pensiunilor turistice privesc cu ingrijorare planurile canadienilor de la East West Petroleum. „Am imaginea unei localitati fantoma dupa inceperea acestor lucrari. Ma gandesc foarte serios sa ma mut”, considera proprietarul unei pensiuni din Baile Felix, Bogdan Mut.

Legea prevede ca pentru exploatarea resurselor subsolului sunt necesare aprobarea proprietarului terenului, avize de la Agentia de Protectie a Mediului si de la administratia judeteana si cea locala. Ecologistii spun insa ca simplul refuz al proprietarului de a permite prospectiunile poate stopa explorarea.

„In momentul in care proprietarul isi da acordul – crede el – doar pentru prospectiune, el va fi obligat sa cedeze terenul, in cazul in care sub acest teren exista gaze naturale”, atrage atentia ecologistul Orlando Balas.

Deocamdata, doar in localitatea Suplacu de Barcaudin judetul Bihor se exploateaza petrol si gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *