Autorizatia ArcelorMittal Galati

mittal-steel-galati.jpgIn prezenta vicepresedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Nicu Bajan, si a prefectului Mihai Capra, reprezentantii la varf ai combinatului siderurgic ArcelorMittal au primit ieri mult ravnita autorizatie integrata de mediu, eliberata de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati.

Este vorba mai exact despre un dosar cu 639 de pagini, ce cuprinde 301 masuri (151 pe aer, 37 pe apa si 113 pe sol) cu investitii in instalatii de depoluare care trebuie realizate pana la 31 decembrie 2014 si pentru care Departamentul de Mediu din combinat va trebui sa faca noi angajari pentru a face fata valului de proiecte.

„Probabil nu am reusit sa multumim pe toata lumea, dar am pus la curent in permanenta toti factorii implicati in ceea ce priveste derularea procesului de autorizare, a declarat ieri Carmen Sandu, directorul ARPM Galati, adaugand ca s-a facut o prioritizare a investitiilor, astfel incat combinatul sa nu ajunga cu lucraril pe ultima suta de metri. Vicepresedintele ANPM a precizat, la randul sau, ca aceasta reprezinta cea mai elaborata autorizatie integrata din tara: „Aceasta autorizatie voluminoasa nu reprezinta neaparat un volum al problemelor mari de mediu pe care le are ArcelorMittal, ci mai degraba o masura a profesionalismului celor implicati in elaborarea ei.”

Prefectul judetului a felicitat conducerea combinatului pentru ca a reusit sa obtina la vreme acest document, adaugand ca ” e un pas important, dar nu inseamna ca problemele de mediu s-au sfarsit”. De altfel, si CEO dr. Hans Ludwig Rosenstock, si directorul general Augustine Kochuparampil au tinut sa precizeze ca „acesta este doar inceputul calatoriei in atingerea normelor UE”. „Va asigur ca ne vom respecta angajamentele si chiar le vom finaliza cu sase luni mai devreme fata de termenul-limita, a tinut sa sublinieze directorul general. Munca abia acum incepe. Intentionam sa implementam aceste proiecte, ca si pana acum, intr-o maniera foarte transparenta fata de autoritatile de mediu, fata de presa si comunitatea locala.”

Cat despre valoarea totala a investitiilor, aceasta este foarte greu de apreciat, pentru ca si tehnologia se schimba de la an la an. Vespasian Popescu a precizat ca s-a luat in considerare valoarea emisiilor din acest moment si nivelul la care trebuie sa ajungem in 2014, aplicand cele mai bune tehnici. Augustine Kochuparampil a adaugat, in schimb, ca se stie valoarea investitiilor care se vor realiza anul viitor 40 de milioane de euro, cele mai multe proiecte vizand Uzina Cocso-Chimica.

Sursa: Viata Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *