Avatar, o eco-propaganda si un promotor al eco-terorismului?

Un film realizat la Hollywood despre dragostea fata de natura a reusit sa transforme strigatele neputincioase ale ecologistilor in magie pura.Avatar

Pamantul a fost secat de resurse, fortand oamenii sa distruga alte planete pentru materiale pretioase. O astfel de planeta, Pandora, este extrem de bogata intr-o substanta denumita „unobtanium”, considerata de oameni foarte valoroasa. Singura problema este ca cea mai avansata specie de pe Pandora, niste umanoizi cu piele albastra denumiti Navi, locuiesc exact deasupra celui mai mare depozit de unobtanium. Navi este o populatie pasnica, ce traieste in armonie cu natura. Ei sunt chiar capabili sa comunice cu plantele si animalele. Pentru a-i convinge pe Navi sa se mute, oamenii creeaza niste avatare – umanoizi Navi realizati in laborator si controlati de oameni, prin „transferul” sufeletului uman in corpul extraterestru, cu ajutorul unei masinarii. Unul dintre oamenii care folosesc avatarele, Jake, se indragosteste de o fata Navi, dar si de stilul de viata extraterestru, precum si de natura de pe Pandora. El devine liderul luptei impotriva oamenilor, o batalie grea, dar castigata intr-un final.

„Avatar” este mai mult decat o simpla poveste de dragoste: filmul subliniaza comportamentul iresponsabil al oamenilor, pentru care conteaza doar bogatiile, fara sa se gandeasca la viitor. Oamenii de stiinta avertizeaza deja ca resursele naturale ale Terrei sunt pe cale de a seca, cu toate astea insa, omenirea le cheltuieste fara masura.

Cercetatorii au aratat ca doar 1% din apa de pe Pamant este potabila si din acest 1%, doar 0,01% poate fi gasita de oameni. Petrolul, combustibilul preferat al omenirii, este aproape de epuizare. Padurile, care reprezinta plamanul verde al planetei noastre, sunt defrisate pentru a face loc industriilor… putin cate putin resursele naturale sunt distruse. Acesta este si mesajul filmului Avatar.

Avatar promoveaza sustenabilitatea si respectul fata de natura, nu neaparat venerarea, precum a declarat Vaticanul.Ziarul Vaticanului, „L”Osservatore Romano”, a scris ca filmul transforma ecologia in religia mileniumului.

Papa Benedict a fost poreclit Papa Verde, pentru promovarea stilului de viata prietenos cu mediul, insa purtatorul de cuvant al sau, Federico Lombardi, a declarat ca Papa subliniaza pericolul de a transforma natura intr-o divinitate.

Avatar este vazut de multi si ca un promotor al eco-terorismului si ca un fel de agentie de recrutare pentru Greenpeace si alte organizatii de protectia mediului extremiste.

Waylon Lewis, un jurnalist american, a facut valva in SUA pentru declaratia ca Avatar recruteaza eco-teroristi.

„Am vazut filmul ca o eco-propaganda pura lansata pentru a coincide cu conferinta ONU pentru climat de la Copenhaga (…) Avatar si Copenhaga au succes intrucat fac parte din vesnica propaganda care spune sa salvam planeta de mine si de tine, niste oameni rai ce suntem. Asa cum Avatar este un SF, asa si declaratia ca omenirea a cauzat incalzirea globala este o frauda. Dar amandoua supravietuiesc”, a scris Lewis.

„Mother Nature Network” scrie chiar ca Avatar a transformat strigatele neputincioase ale activistilor ecologisti in magie pura. Este o diferenta insa intre lupta Navi si grupurile eco: acestea din urma nu au ucis niciodata pe nimeni in numele naturii, iar daca ar face-o, ar fi condamnate de aceleasi grupuri eco.

Regizorul filmului, James Cameron, care a primit deja un Glob de aur pentru Avatar, spune insa ca mesajul „verde” al filmului este extrem de important pentru el.

„Noi cauzam schimbarile climatice globale care ne devasteaza recifele de corali. Noi distrugem speciile mai repede decat le putem clasifica. Noi distrugem lantul trofic mai repede decat il putem intelege.

Regizorul, care traieste la o ferma alimentata cu energie solara, in California, si care este pasionat de conservarea oceanului, crede ca mesajul este clar: „Chestia este ca noi distrugem habitatele si biodiversitatea extrem de rapid”, a subliniat Cameron.

James Cameron a primit chiar si un premiu din partea PETA, organizatia pentru protectia animalelor, pentru mesajul transmis in film, de intelegere si compasiune.

„In afara de folosirea unor efecte speciale incredibile, care demonstreaza ca nu este nevoie sa folosesti animale reale, Avatar a castigat premiul Proggy intrucat arata legatura noastra cu natura si importanta de a trata toate fiintele vii, oricat de ciudate ar fi, cu respect si demnitate”, spune PETA. Organizatia a mai spus ca pentru ea, James Cameron este „regele lumii”.

Marele merit al Avaturului, din punct de vedere eco, este ca reuseste sa atraga oamenii intr-un fel in care un simplu documentar despre natura nu ar reusi. Filmul atinge cele mai importante probleme de mediu: de la junglele amenintate de exploatari industriale, la indigenii care invata lumea moderna ce este respectul fata de natura, o planeta care functioneaza ca un colectiv si interesele rele care incearca sa distruga totul.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *