Avem mai multi oameni infometati in intreaga lume, decat am avut in istoria omenirii

impaduriri„Distributia estimativa a subnutritiei in 2009 (milioane) si nivelul cresterii acesteia din 2008 (%)”
Dupa decenii in care s-a luptat impotriva infometarii globale, in ultimii ani s-a constatat o crestere precipitata privind numarul oamenilor flamanzi, in intreaga lume. Kostas Stamoulis, Secretarul General al Committee World Feed Security (Comitetul Securitatii Hranei Globale) spune categoric, ” avem in lume (astazi) mai multi oameni infometati, decat am avut in intreaga istorie a omenirii”. Noua orientare a subnutritiei, arata o crestere istorica in anul 2009 cu 1020 milioane (1,020 miliarde) de oameni infometati in fiecare zi. „Nici o regiune a lumii nu este imuna.

Toate regiunile lumii au fost afectate de cresterea insecuritatii hranei” , declara directorul general FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) . Cu doi ani in urma, rata celor infometati a inceput de asemenea sa cresca, in sensul ca, numarul oamenilor infometati a crescut mai repede decat populatia intregii lumi. Conform FAO, definitia subnutritiei este consumul unui numar de calorii mai mic de 1800 pe zi. Subnutritia a fost redusa in anii 80″ si in prima jumatate a anilor 90″, dupa care aceasta a inceput sa creasca incet. Recent, numarul oamenilor infometati a crescut dramatic in 2009 cu 100 de milioane de oameni. Aceasta reprezinta o crestere de aproximativ 11% , fata de numarul oamenilor subnutriti de anul trecut, de 915 milioane.Figura 2 arata ca toate regiunile au suferit o crestere a subnutritiei, o crestere dubla fata de anul trecut.Productia globala de cereale a inregistrat cele mai mari recolte dintotdeauna in 2008 si 2009.

Insa cresterea subnutritiei nu este o consecinta a unei recolte proaste, ci a unor venituri mici si ca urmare a cresterii ratei somajului cauzate de criza mondiala economica. (FAO 2009) Aceasta scadere adanca a economiei urmeaza criza mancarii si a combustibilului care a avut loc din 2006 pana la mijlocul anului 2008. In timp ce preturile alimentelor pe piata mondiala au scazut in lunile recente, preturile domestice in tarile in curs de dezvoltare au scazut mult mai incet. Cu toate acestea preturile alimentelor sunt cu 24% mai mari ca in anul 2006 si cu 33% mai mari ca si in anul 2005. Luand acesta cheltuiala in considerare, consumatorii saraci cheltuiesc mai mult de 60% din veniturile lor pe hrana.

Aceasta a cauzat o reducere substantiala in puterea lor de cumparare pentru bunuri si servicii.Aceste ultime cifre cer o actiune imediata si de durata pentru a intampina Millennium Development Goal 2015 (obiectivul dezvoltarii mileniului), la care obiectul numarul 1 este eradicarea saraciei excesive si a subnutritiei. Mai sunt sase ani si jumatate pana la acea data si setul de solutii este cunoscut.Jacques Diouf accentueaza:”criza silentioasa a infometarii, care afecteaza o sesime din intreaga omenire, are un risc serios cu privire la pacea mondiala si la securitate”. Josette Sheera, Director Executiv la World Food Programme, afirma ca „o lume infometata este o lume periculoasa; fara mancare oamenii nu au decat trei optiuni: sa se rascoala, sa emigreaza sau sa moara; nici una dintre acestea nu este o optiune acceptabila.”

http://earthtrends.wri.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *