Aventura spatiala: vanatorul de antimaterie se pregateste de lansare

  0
  111

  AMS-02 – Alpha Magnetic Spectrometer – este primul detector cu magnet permanent care va fi lansat in spatiu pentru a cauta dovezi ale prezentei antimateriei si a materiei intunecate.
  Vanatorul de antimaterie va ajunge in spatiu


  AMS-02, un monstru de circa 8 tone, a pornit in calatoria sa la 26 august 2010, cand a fost transportat de la aeroportul din Geneva (fiind asamblat la CERN) catre Kennedy Space Center, SUA, unde a ajuns cu bine. De acolo este planificata lansarea sa catre Statia Spatiala Internationala (ISS, International Space Center) in Februarie 2011.

  Ce este AMS-02

  AMS-02, Alpha Magnetic Spectrometer, este un detector de particule cu camp magnetic care va fi instalat in Statia Spatiala Internationala (ISS), fiind cel mai mare instrument gazduit de aceasta ca modul extern, care insa va folosi energie de la ISS. La construirea acestui important detector au participat in ultimii 15 ani aproximativ 500 de oameni de stiinta din 16 tari situate pe 3 continente.

  Proiectul este condus de un laureat Nobel, profesorul Samuel Ting, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si a costat in jur de 2 miliarde de dolari. Pe scurt, AMS-02 este un sistem complex, alcatuit dintr-o serie de detectoare, fiecare optimizat pentru masuratori specifice, care se bazeaza pe procese fizice bine cunoscute precum: pierderea de energie a particulelor in materie, timpul de zbor si radiatia Cherenkov.

  Vor fi astfel masurate: particule cu energii foarte mari, particule cu energii joase si mijlocii, traiectoria (urma) lasata de particule si alte caracteristici ale acestora. Toate particulele care vor fi identificate vor proveni din radiatia cosmica. Important pentru AMS-02 (de unde si numele) este prezenta unui magnet permanent care genereaza un camp magnetic de aproximativ 4000 de ori mai puternic decat cel al Pamantului.

  Prezenta acestui camp magnetic este esentiala pentru masurarea particulelor cu sarcina electrica, datorita faptului ca acestea au un comportament caracteristic in camp magnetic: traiectoria lor se curbeaza.

  Ce masoara AMS-02

  AMS-02 va masura particule care provin din spatiu (radiatia cosmica) si sunt generate, de exemplu, in procesele care au loc in stele sau galaxii; scopul acestor masuratori este de a intelege mai bine Universul si legile care il guverneaza.

  Vom prezenta in continuare, pe scurt, cele mai importante obiective ale experimentului.

  Evidentierea antimateriei: la ora actuala nu exista dovezi ale prezentei antimateriei in Univers. Acest fapt este destul de bizar, tinand cont ca actuala teorie a Big Bangului prevede generarea initiala a unei cantitati egale de materie si antimaterie.

  Exista la ora actuala anumite teorii, precum violarea simetriei CP (C – simetria materie-antimaterie si P – simetria stanga-dreapta), care explica (cel putin partial) lipsa antimateriei din Univers; totusi, violarea simetriei CP nu este complet satisfacatoare, motiv pentru care eventuala identificare a antimateriei este foarte importanta.

  Masuratorile nu pot fi facute decat in afara atmosferei, deoarece primele molecule de aer intalnite ar anihila antimateria inainte de a putea fi detectata. AMS-02 va cauta nuclee de antiheliu (care sunt compuse din 2 antiprotoni si doi antineutroni).

  Evidentierea materiei intunecate: in Univers, pe langa materia normala, exista, conform masuratorilor indirecte, o cantitate de asa-numita materie intunecata de circa patru ori mai abundenta (ca masa decat materia pe care o numim normala). La ora actuala, exista multe experimente care incearca sa determine natura materiei intunecate (de exemplu, experimente efectuate in laboratorul subteran italian de la Gran Sasso sau chiar la LHC-CERN).

  Unul dintre elementele care ar putea alcatui materia intunecata este neutralino. AMS-02 ar putea detecta (indirect) produsii din interactiunile neutralinilor, ca un exces de particule cu sarcina electrica sau raze gamma.

  AMS-02 va efectua si masuratori de precizie pentru radiatia cosmica, cu obiectivul de a ajuta la proiectarea misiunilor cu oameni pe Marte. Se stie ca una dintre problemele acestor zboruri este doza de radiatii pe care trebuie sa o suporte calatorii in lungul drum spre Marte. Masuratorile precise vor permite realizarea unor sisteme de protectie adecvate.

  Am prezentat doar cateva dintre cele mai interesante masuratori ale AMS-02.

  Prima etapa a calatoriei spre Statia Spatiala Internationala

  AMS-02 a pornit in calatoria spre ISS pe 26 august 2010, cand a fost transportat de la aeroportul din Geneva (dupa teste cu fascicule la CERN) la Kennedy Space Center. Pentru transportul acestui adevarat monstru de mai bine de 8 tone a fost folosit un avion militar al SUA de tipul C-5M Super Galaxy, special conceput pentru transporturi grele; de exemplu, acesta poate transporta tancuri si elicoptere, dar din fericire in aceasta misiune transportul nu a fost facut cu scopuri belicoase, ci in scopuri stiintifice.

  Lansarea AMS-02 spre Statia Spatiala Internationala este prevazuta pentru februarie 2011, cu Space Shuttle Endeavour, pentru o misiune care va dura ani de zile si care va contribui la intelegerea celor mai profunde mistere ale Universului.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here