Avertisment ONU: Omenirea sta pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor

Avertisment ONU: Omenirea st? pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor
Avertisment ONU: Omenirea sta pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor
Avertisment ONU: Omenirea sta pe un butoi de pulbere. Cauza: criza alimentelor

Preturile alimentelor a cunoscut in luna martie a acestui an o crestere semnificativa raportata la luna mai a anului 2013, anunta postul de televiziune CNBC citat de manager.ro. Indicele FAO, 212.8 puncte este inclus intr-un raport al Oraganizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) publicat recent.
Raportul noteaza drept posibile cauze pentru aceasta crestere criza generata in sud-estul Europei, in Ucraina dar si conditiile meteo nefavorabile din SUA si Brazilia, fapt ce au afectat culturi importante din diferite zone agricole.
Potrivit FAO, cele mai mari fluctuatii s-au inregistrat la mai toate alimentele, cu exceptia lactatelor care s-au ieftinit pentru prima data in ultimele patru luni, cu 2,5%. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la zahar (7,9%) si la cereale (5,2%).

FAO anticipeaza ca, in acest an, productia mondiala de grau va fi de 702 milioane de tone, in scadere cu doua milioane de tone fata de estimarea precedenta.

Risipa din putinul avut

Conform FAO, in fiecare an, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite in intreaga lume. Aceasta cifra reprezinta circa 30 % din productia de alimente la nivel mondial si implica costuri de 750 de miliarde de dolari.

In acest moment, in intreaga lume circa 842 de milioane de persoane au probleme cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.

Romania inregistreaza o risipa de alimente de cinci milioane de tone, potrivit sursei citate.

Agerpres mai scrie ca aceasta risipa inseamna de fapt un prejudiciu si pentru mediul ambiant. Anual, hrana produsa fara a fi consumata inghite un volum de apa echivalent cu debitul din fiecare an al fluviului Volga din Rusia.

In plus, aceasta risipa este “vinovata” pentru aducerea in atmosfera a 3,3 gigatone de gaze cu efect de sera, releva datele FAO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *