Avertismentele cercetatorilor despre efectele funinginelor asupra climei.

Emisile de fum produse de o fabrica in Copsa Mica, Romania.

Funinginele produse arzand carbune, diesel, lemn si excremente cauzeaza pagube semnificative mediului mai mult decat se astepta, conform studiului publicat astazi. Asa numitul „carbon negru” ar putea cauza pana la 60% din efectul total de incalzire globala a dioxidului de carbon, conform cercetatorilor americani, fiind o tinta pentru eforturile de lupta pentru incetinirea incalzirii globale.

Se estimeaza ca in jur de 400.000 de oameni mor pe an datorita inhalarii de particule de funingine, mai ales datorita gatitului pe lemne sau pe sobe in tarile mai slab dezvoltate. Aceste victime se impart mai mult intre femei si copii. Profesorul Greg Carmichael, de la Universitatea din Iowa, unul dintre autorii studiului, publicat in Nature Geoscience, a spus: „Incercarea de a desfasura strategii contra carbonului negru este o foarte buna strategie pe termen scurt si o strategie de castig impotriva poluarii aerului si climatului.”

Carmichael si Professor V Ramanathan, de la Institutia Oceanografica Scripps din San Diego (Scripps Institution of Oceanography), au adunat impreuna date de la sateliti, avioane si instrumente de pe suprafata despre efectul de incalzire globala datorat carbonului negru. Au ajuns la concluzia ca efectul ei in atmosfera este in jur de 0.9 wati pe metru patrat, considerabil mai mare decat s-a estimat in raportul de anul trecut, intre 0.2 wati si 0.4 wati, de la Panoul Interguvernamental asupra Schimbarii Climei (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Majoritatea particulelor din atmosfera reduc efectele gazelor de la efectul de sera prin respingerea radiatilor inapoi in spatiu – asa numita „spalacire globala”. Dar carbonul negru are efectul opus si Ramanathan si Carmichael sustin ca contributia ei la incalzirea globala a fost subestimata.

„Aerosolii in totalitate ori actioneaza si ei, ati putea spune, raceste atmosfera sau mascheaza efectele dioxidului de carbon.” spuse Carmichael, „Carbonul negru este singura componenta din amestecul de aerosoli care impreuna cu amestecul sau fara amestec este un element de incalzire.

Estimarile precedente au ignorat faptul ca are un impact mai mare la altitudine inalta in atmosfera si ca interactioneaza cu alte particule din atmosfera. Cercetatorii nu inteleg in totalitate aceste interactiuni, dar studiile de observare sugereaza ca rezulta mai multa incalzire. Cercetatorii spun ca prin programe de inlocuire a sobelor cu tehnologie curata cum ar fi energia solara in tarile mai putin dezvoltate precum India ar reduce numarul mortilor cauzate de inhalarea fumului.

Autorii au specificat ca aceste masuri nu sunt un „glonte magic”. „Este important sa subliniem ca reducerea carbonului negru poate ajuta doar la amanarea schimbarilor climatice si nu pentru a preveni schimbarile climatice datorita emisilor de dioxid de carbon.” au scris autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *