Avertismentul savantilor: Omenirea, in fata celei de-a sasea extinctii

Avertismentul savan?ilor: Omenirea, în fa?a celei de-a ?asea extinc?ii
Avertismentul savantilor: Omenirea, in fata celei de-a sasea extinctii
Avertismentul savantilor: Omenirea, in fata celei de-a sasea extinctii

Disparitia speciilor de plante si animale se produce de 1.000 de ori mai repede decat inainte de aparitia oamenilor pe Terra, iar lumea se afla „pe marginea” celei de-a sasea mari extinctii din istoria planetei Pamant.

In prezent, speciile dispar de 10 ori mai repede decat au crezut biologii anterior, potrivit studiului realizat de echipa de cercetatori condusa de Stuart Pimm, de la Universitatea Duke, Statele Unite, scrie Daily Mail.

„Suntem in pragul celei de-a sasea mari extinctii. Ca o vom evita sau nu, va depinde de actiunile noastre”, a spus Pimm.

Oamenii de stiinta au calculat „o rata a mortii”, spre deosebire de alti cercetatori, care s-au axat pe numarul speciilor pe cale de disparitie. Acest indicator calculeaza procentul de specii care dispar, dintr-un milion.

In anul 1995, Pimm a stabilit ca rata de extinctie din era pre-umana de pe Pamant era de 1. Dar, tinand cont de noua cercetare, aceasta rata de referinta a fost recalculata la 0,1.

Acum, „rata mortii” este de la 100 pana la 1000. Numerosi factori s-au combinat pentru a face speciile sa dispara mult mai repede ca inainte.

Problema numarul 1 este pierderea habitatului. Speciile nu mai gasesc locuri potrivite pentru a trai, deoarece natura a fost modificata de om considerabil de mult.

Cele cinci extinctii anterioare, in care marea majoritate a speciilor a fost distrusa, reprezinta asa-numitele extinctii in masa. Ele au fost asociate de multe ori cu impactul unor meteoriti gigantici.

In urma cu aproximativ 66 de milioane de ani, o astfel de extinctie a dus la disparitia dinozaurilor si a trei sferturi din speciile de pe Pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *