Cine investeste in microhidrocentrale in Fagaras

Cine investeste in microhidrocentrale in Fagaras

Microhidrocentralele de pe raurile Capra, Buda si Otic au primit acordul de mediu actualizat de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, conform solicitarii Ministrului Mediului, Rovana Plumb, in urma controlului efectuat in teren.

De asemenea, odata cu primirea acestui acord a fost avizata si documentatia care completeaza studiul de impact al proiectului asupra mediului. ,,Avem toate documentele necesare pentru realizarea acestui proiect, suntem constienti de cadrul natural valoros in care ne desfasuram activitatea si ne straduim sa minimizam impactul lucrarilor noastre asupra mediului”, a declarat Catalin Badea, directorul IMOB Expert Consulting.

Conform proiectarii oricarui tip de microhidrocentrale, anumite lucrari ale proiectului se desfasoara, legal, in albia raului. Este vorba despre priza – respectiv locul unde se colecteaza apa pentru a o trece prin aductiune si apoi prin turbina – si despre traversarile de pe o parte pe cealalta a raului. Pentru fiecare dintre cele doua, investitorul este obligat sa plateasca taxe lunare catre Apele Romane, a caror valoare insumata se ridica la aproximativ 8 euro/m²/luna+TVA.

In proiectul microhidrocentralelor de pe raurile Capra, Buda si Otic captarea apei se va realiza doar atunci cand nivelul apei depaseste debitul ecologic, respectiv timp de aproximativ patru-cinci luni pe an. Astfel, turbinele vor functiona doar aproximativ 3.500 ore/an dintr-un total de 8.760 ore/an.

Romania are obligatii legislative venite de la Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia regenerabila – cea mai importanta fiind producerea a 24% din energie din surse regenerabile pana in 2020. Dupa finalizarea lucrarilor, proiectul de microhidrocentrale al IMOB Expert Consulting va avea o putere de 14,7 MW energie regenerabila. Investitiile se ridica la 30 de milioane de euro pe cele trei rauri (finantata prin credit bancar si din surse proprii), iar amortizarea investitiei se va face intre 10 si 15 ani, in functie de precipitatii. Prima microhidrocentrala va fi functionala in luna octombrie 2012. Furnizarea energiei necesare va fi asigurata pentru aproximativ 30.000 de familii, iar prin energia produsa se economisesc peste 6.300 tone de carbune si peste 4.200 tone de petrol.

Treizeci de reprezentanti ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si ai asociatiilor de pescari au protestat, luni, in zona raului Capra din Muntii Fagaras, judetul Arges, fata de inceperea lucrarilor la microhidrocentralele de langa Transfagarasan, in lipsa avizelor de mediu necesare in acest sens, potrivit Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *