Aviz pentru modificarea Directivei UE privind proiectele de mediu

    Aviz pentru modificarea Directivei UE privind proiectele de mediu
    Aviz pentru modificarea Directivei UE privind proiectele de mediu

    Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a adoptat avizul pentru modificarea Directivei 2011/92/UE privind proiectele asupra mediului.

    Comisia pentru Petitii a Parlamentului European a adoptat miercuri, 19 iunie, proiectul de aviz referitor la modificarea Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului.

    Eurodeputatul PSD Victor Bostinaru, coordonator al Grupului S&D in Comisia pentru Petitii si raportor din umbra pentru proiectul de aviz, a propus o serie de amendamente care au primit vot favorabil in vederea includerii lor in avizul comisiei de lucru a Parlamentului European.

    Conform amendamentelor depuse de catre eurodeputatul Victor Bostinaru, principalele obiective ale modificarii directivei constau intr-o mai buna aplicare a legislatiei de mediu, utilizarea eficienta si durabila a resurselor, precum si protejarea biodiversitatii. De asemenea schimbarile climatice si riscurile de dezastre naturale sau antropice trebuie sa constituie elemente esentiale in procesul de evaluare si de decizie in cazul tuturor proiectelor publice sau private care pot avea efecte semnificative asupra mediului, in special in cazul proiectelor de infrastructura.

    Printr-un alt amendament adoptat in Comisia pentru Petitii se mai subliniaza faptul ca derogarile facute directivei pentru cazurile de urgenta civila trebuie sa fie strict definite si limitate iar raportul de mediu al unui proiect trebuie sa includa o evaluare a tuturor alternativelor rezonabile relevante pentru proiectul propus. Totodata, trebuie luat in considerare in raportul de evaluare, totalitatea factorilor (populatia, sanatatea umana, terenul, solul, apa si clima, patrimoniul cultural, bunurile materiale) si interactiunea lor, cat si efectele cumulative si transfrontaliere.

    De asemenea, initiatorul proiectului trebuie sa pregateasca o evaluare asupra impactului de mediu cu ajutorul unui expert independent acreditat de statul membru. Dupa noile criterii ale directivei, autoritatea competenta nationala trebuie sa se asigure de competentele si expertiza acestor experti iar Comisia Europeana isi rezerva dreptul de a verifica daca selectia lor a fost facuta in mod corespunzator si in afara oricaror suspiciuni de conflict de interese.

    Pentru a asigura o participare efectiva a publicului la procesul decizional, asa cum este prevazut in directiva, autoritatea sau autoritatile competente trebuie sa demonstreze ca observatiile si opiniile exprimate de catre populatie au fost luate in considerare printr-o dezbatere reala, in care autoritatile competente raspund la toate intrebarile adresate de publicul vizat. In egala masura, publicul vizat trebuie sa aiba posibilitatea de a contesta informatiile furnizate iar statul membru trebuie sa asigure posibilitatea unui recurs efectiv impotriva deciziei adoptate.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *