Avrigul vrea sa devina un oras “verde”

    Avrigul vrea s? devin? un ora? “verde”
    Avrigul vrea sa devina un oras “verde”
    Avrigul vrea sa devina un oras “verde”

    Avrigul vrea sa devina un oras “verde”. Autoritatile locale au inceput demersurile pentru un viitor verde inca de acum cativa ani iar primele rezultate se vad deja insa se doreste infiintarea unei regiuni SMART. Acest plan dar si rezultatele proiectului RENERGY care se va incheia in toamna au foste prezentate in cadrul unui simpozion ce a avut loc la Avrig. La eveniment au participat zeci de membrii din intreaga tara ai Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania dar si reprezentanti ai orasului.

    In cadrul simpozionului a fost prezentat Proiectul Regiunii SMART Avrig, dar si realizarile si o parte din concluziile Proiectului RENERGY, care se va incheia la toamna. “Prin RENERGY s-a dezvoltat un plan de actiune care cuprinde proiecte in valoare de peste 200 de milioane de euro, proiecte care sa fie implementate in diferite tehnologii – soarele, vantul, biomasa si apa (hidro). Aceste patru potentialuri trebuie sa fie corelate si trebuie creata o sinergie intre ele. Cele mai mari investitii sunt propuse in domeniul solar si in biomasa. Este propusa colectarea deseurilor biodegradabile si biomasa din regiunea Avrig, care prin bioreactoare sa fie transformate in biogaz. Acest concept va fi propus spre finantare in cadrul Programului Orizont 2020, care necesita o suma de 6 milioane de euro pentru studiile de fesabilitate si transformarea acestui plan de actiune intr-un plan de afaceri cu rezultate imediate pentru comunitate“, a declarat Arnold Klingeis, primarul orasului Avrig.

    Prin SMART Avrig, autoritatile locale vor sa revitalizeze agricultura din zona iar beneficiile sunt pe termen lung. “Prin SMART Avrig vrem, in primul rand, sa revitalizam suprafetele agricole. Intre 40 si 50 la suta din suprafete sunt nevalorificate. Vrem sa facem planul de afaceri pentru proprietarii terenurilor, sa-i organizam in asociatii agricole care sa poata accesa alte mecanisme financiare si deseurile din producerea de alimente sa devina materia prima pentru bioreactoare. Aici investitiile se ridica la peste 120 de milioane de euro. Institutul National de Cercetare a decis sa aduca un prototip de bioreactor care sa fie instalat pana la sfarsitul anului, probabil in comunitatea Sacadate“, a mai spus primarul orasului, Arnold Klingeis.

    Proiectul pentru Regiunea SMART Avrig ar urma sa fie implementat pana in anul 2030 insa deja exista primele instalatii pilot functionale. Astfel, Avrigul produce energie verde, produce biomasa pe plantatiile de miscanthus, valorifica aceasta biomasa prin centrala pe biomasa de la Liceul din Marsa. Deasemenea sunt instalate trei centrale solare care produc apa calda pentru doua gradinite si Primaria orasului Avrig. Mai mult decat atat, orasul a beneficiat de un program national pilot implementat de Societatea Electrica, astfel toate contoarele au fost inlocuite cu contoare inteligente de tip “smart“. Toate aceste rezultate, prin proiectul RENERGY vor fi transpuse intr-o platforma de monitorizare a consumurilor si a energiei regenerabile produse la nivelul Avrigului si centralizate cu alte orase din Europa. Impreuna cu Asociatia Inginerilor din Romania, cu Institutul National de Cercetare, pentru Energie Electrica ICPCE.CA, Primaria Avrig va intocmii o nota de fundamentare prin care orasul Avrig sa devina pilot national si sa aiba un acces mai facil la fondurile europene si alte programe nationale disponibile pentru dezvoltarea oraselor inteligente. “Ceea ce se intampla aici nu este deloc intamplator, este o preocupare de mai multi ani a inginerilor si a autoritatilor de aici si ea se inscrie in gandirea generala de a renunta la energia fosila si de a utiliza energia verde, energia vantului, energia solara, deci energia “curata“. Acesta este viitorul omenirii si ceea ce se doreste se sa faca la Avrig merita toata sustineea si toata lauda iar noi, inginerii din Romania, trebuie sa sustinem acest proiect.“ a declarat Mihai Mihaita, presedintele AGIR

    Regiunea SMART ar putea sa devina un proiect de dezvoltare durabila in cadrul programului Horizon 2020, program in care colaboreaza institutii de cercetare si inovare din Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si China.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *