Bacterie „dresata” sa transforme resturile menajere in plastic

    Bacterie "dresata" sa transforme resturile menajere in plastic

    Pseudomonas putida S12 ar putea fi solutia pentru a produce mase plastice fara distrugerea mediului inconjurator. Bacteria a fost „dresata” in laborator sa transforme resturile menajere in plastic.

    Cercetatorul Jean-Paul Meijnen a reusit sa convinga micuta vietuitoare sa transforme zaharul din resturile de fructe, legume si alte resturi menajere in produse ecologice, cum ar fi plasticul biodegradabil. Practic, bacteria ar putea rezolva doua probleme spinoase pentru omenire: depozitarea deseurilor menajere si productia de mase plastice biodegradabile, arata Science Daily.

    In prezent, exista deja metode prin care coaja de cartofi poate fi transformata in ochelari de soare sau trestia de zahar in bara de protectie pentru masini. Insa metodele folosite nu sunt destul de eficiente si doar un mic procent din zaharul din resturi menajere poate fi valorificat.

    Meijnen, de la Universitatea de Tehnologie din Delft, Olanda, a modificat genetic bacteria, introducand secvente de ADN de la E. coli, pentru ca aceasta sa poata descompune resturile menajere. Dupa trei luni de selectie a bacteriilor care s-au descurcat cel mai bine cu noul „fel de mancare”, Meijnen a reusit sa obtina bacterii care digerau in proportie de 100% ceea ce li se oferea in mediu.

    Ulterior, bacteriile „dresate” au fost invatate si sa produca substante cum ar fi parabenii, folositi pentru conservare in industria cosmeticelor si farmaceutica.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *