Bacteriile modificate genetic vor deveni prima forma de viata noua de pe Terra

Bacteriile modificate genetic vor deveni prima forma de viata noua de pe Terra

O echipa de oameni de stiinta incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa evite ca bacteriile modificate genetic, ce sintetizeaza noii biocarburanti si medicamentele, sa interactioneze cu formele de viata din mediul natural, ei fiind de parere ca cea mai buna solutie o reprezinta dotarea acestor bacterii cu un ADN complet nou.

“Aceasta idee nu presupune ceva natural. Dar, in realitate, proximitatea genetica este mult mai periculoasa decat alteritatea”, a tinut sa atraga atentia biologul francez Philippe Marlière, membru al societatii Heurisko USA.

“Ceea ce va proteja si mai mult mediul si sanatatea sunt organismele care vor fi cat mai diferite posibil si care vor depinde cat mai mult de ingredientele artificiale”, acestea fiind absente din natura, a explicat biologul, citat de AFP.

Proiectul lui Marlière, pe care il coordoneaza alaturi de Rupert Mutzel de la Universitatea Libera din Berlin, vizeaza sa modifice alfabetul ADN-ului, care contine patru molecule de baza, mai exact adenina (A), timina (T), guanina (G) si citozina (C), si a caror inlantuire formeaza programul genetic.

Astfel, prin supunerea bacteriilor modificate genetic unui proces de evolutie accelerata, ce a constat in introducerea lor intr-o solutie saraca in timina, dar din ce in ce mai bogata in clor-uracil, Marlière si Mutzel au reusit sa creeze o bacterie viabila al carui ADN sa utilizeze acest compus sintetic ce nu exista in natura.

Aceste rezultate reprezinta insa doar o prima etapa in realizarea unei noi forme de viata, deoarece oamenii de stiinta nu au reusit inca sa “confectioneze” bacteria al carei ADN sa prezinte 0% timina, se arata in studiul pe care acestia l-au publicat in revista stiintifica germana Angewandte Chemie.

Insa Marlière spera ca, peste numai cinci ani, substituirea tuturor celor patru baze ale ADN-ului va deveni posibila, ceea ce va permite crearea de microorganisme martiene pe Pamant.

“Avem tendinta sa credem ca, cu cat un lucru este mai diferit, mai artificial sau mai indepartat, cu atat este mai periculos. In realitate, este adevarat exact opusul”, a asigurat Marlière.

“De ce este periculoasa sida? Pentru ca este un virus care vine de la maimute; daca ar fi venit de la martieni, nu ar fi prezentat niciun pericol”, a exemplificat biologul, un adevarat pionier in noua disciplina denumita xenobiologie.

Initial, acest termen desemna posibila existenta a vietii extraterestre, insa oamenii de stiinta si l-au insusit si l-au adaptat. In prezent, termenii “exobiologie” si “astrobiologie” desemneaza viata ce ar putea exista pe alte planete, in timp ce “xenobiologie” face referire strict la viata straina (“alien”) ce ar putea aparea pe Pamant.

Pentru impiedicarea oricararei interactiuni dintre formele de viata naturala si microorganismele transformate in uzine vii cu ajutorul tehnicilor de bioinginerie, cercetatorii au in vedere mai multe tehnici de xenobiologie.

Si aceasta deoarece bacteriile care au un ADN total diferit de cel care exista in prezent “nu ar avea nicio sansa” de a subzista si de a se inmulti in mediul natural, in cazul in care ar scapa din incintele in care sunt izolate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *