Baia Mare: Poluarea cu dioxid de sulf si plumb, inca critica

Calitatea aerului in aglomerarea Baia Mare, critica la indicatorii dioxid de sulf (medie orara si medie zilnica) la care s-au inregistrat depasiri frecvente ale valorilor limita. Depasiri frecvente ale valorilor limita, potrivit oficialilor Agentiei pentru Protectia Mediului, au fost inregistrate pe parcursul anului trecut si la indicatorul plumb din pulberi in suspensie fractia PM10.

Toate aceste date au fost aduse la cunostinta prefectului Sandu Pocol in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural de catre oficialii Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures.

Dintr-un raport al Agentiei aflam ca activitatea serviciului Monitorizare s-a desfasurat in anul 2010 pentru implementarea cerintelor impuse prin directivele specifice, axat pe atributiile si responsabilitatile specifice privind monitorizarea si evaluarea calitatii factorilor de mediu in judetul Maramures si in mod special a calitatii aerului.

Calitatea aerului in zona Baia Mare si in judet a fost monitorizata continuu in cursul anului 2010, prin cele 2 retele de monitorizare gestionate de APM Maramures. In primul rand, vorbim despre reteaua de statii automate de monitorizare a calitatii aerului, compusa din 5 statii ce fac parte din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului, care a functionat continuu pe parcursul anului trecut, desi au fost perioade multe de opriri ale unor echipamente, mai ales in semestrul II, in conditiile in care au lipsit fondurile alocate pentru intretinerea si repararea lor si pentru achizitia de consumabile.

„In aceasta situatie, captura de date pentru majoritatea indicatorilor monitorizati a fost compromisa. S-a desfasurat activitate permanenta de intretinere si verificare a echipamentelor de monitorizare in statii, iar datele au fost validate zilnic de catre personalul de specialitate din cadrul serviciului.

Calitatea aerului in aglomerarea Baia Mare a fost in continuare critica la indicatorii dioxid de sulf (medie orara si medie zilnica) la care s-au inregistrat depasiri frecvente ale valorilor limita si la indicatorul plumb din pulberi in suspensie fractia PM10”, se arata in raportul APM.

Tot pe parcursul anului trecut, au fost analizate 58 de probe de sol (556 indicatori), determinarile evidentiind in continuare continuturi mari de metale in sol (frecvent peste pragurile de alerta si de interventie), mai ales in zone aflate in timp sub influenta activitatilor generatoare de poluare.

„Luand in considerare situatia de neconformare aparuta privind calitatea aerului ambiental in aglomerarea Baia Mare (frecvente depasiri la indicatorul SO2 si PM10 inregistrate in anul 2008, fata de limitele admise prin legislatia in vigoare), APM Maramures a luat decizia de initiere a elaborarii Programului integrat de gestionare a calitatii aerului in aglomerarea Baia Mare, incepand cu data de 1 decembrie 2009, conform Ordinului prefectului judetului Maramures nr. 184/09.11.2009 privind constituirea Comisiei Tehnice in vederea elaborarii Programului integrat de gestionare a aerului in aglomerarea Baia Mare pentru indicatorii dioxid de sulf, PM10 si Pb din PM10. Programul a fost definitivat in cursul lunii mai 2010”, se mai arata in respectivul raport.

Tot in raport se mai specifica fapotul ca in aglomerarea Baia Mare calitatea aerului s-a imbunatatit la indicatorul PM10, in cursul anului 2010 nemaifiind inregistrate depasiri ale valorilor limita la acest indicator: „Situatia a ramas insa critica la indicatorul dioxid de sulf (SO2), la care s-au inregistrat 22 depasiri ale valorii limita orara si 2 depasiri ale valorii limita zilnica in statia automata MM2”.

„In celelalte statii numarul de valori mai mari de 350 µg/mc pentru media orara a fost mai mic decat numarul de aparitii permis de legislatia in vigoare, astfel incat nu s-au inregistrat depasiri. In anul 2010 s-au inregistrat valori mari ale concentratiilor zilnice la indicatorul plumb (Pb) din PM10 in statia MM4, astfel incat media anuala (0,818 µg/mc) a depasit valoarea limita anuala (0,5 µg/mc ) la acest indicator.

Valorile mari inregistrate la dioxid de sulf si plumb din PM10 sunt corelate cu perioadele de functionare a SC Romplumb SA Baia Mare si apar in conditii meteorologice favorabile transportului acestor poluanti dinspre societate catre statia de monitorizare, sugerand provenienta lor din emisiile de gaze si pulberi la cosul de dispersie de 120 m al societatii”, concluzioneaza raportul APM Maramures.

D.H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *