Baia Sprie trece pe energie verde cu 5.000.000 de euro

Orasul va fi primul din Ardeal care se va baza exclusiv pe energia verde, investitia necesara fiind de aproximativ cinci milioane de euro. Conform primarului, municipalitatea va economisi, anual, 150.000 de euro, bani pe care ii cheltuie pentru iluminatul public si pentru energia electrica din institutii.Baia Sprie panouri solare

Consilierii locali din Baia Sprie au aprobat, la finele saptamanii trecute, proiectul care vizeaza folosirea energiei regenrabile, iar azi-dimineata au inceput lucrarile topometrice pe terenul de cinci hectare, aflat la intrarea in oras, unde vor fi amplasate panouri solare.

Panouri solare pe camp

Partenerul Primariei Baia Sprie in derularea acestui proiect este societatea baimareana Cepronef SA. „Misiunea noastra este cea de a oferi solutii viabile si aplicabile pentru identificarea si dezvoltarea de resurse si tehnologii noi, de implementare a celor mai bune tehnici disponibile pentru minimizarea impactului asupra mediului”, a explicat directorul general al Cepronef SA, Dumitru Florian. Potrivit acestuia, la intrarea in Baia Sprie va fi amenajat, pe un camp, un parc fotovoltaic. „Terenul are o expunere sudica si este perfect pentru ceea ce vrem noi sa facem”, a mai spus Dumitru Florian.

Economie de 150.000 de euro

Anual, Primaria Baia Sprie cheltuieste aproximativ 150.000 euro pentru iluminatul public si energia electrica folosita in institutiile din oras. Conform primarului Dorin Vasile Pasca, acesti bani vor putea fi utilizati pe viitor in alte scopuri. „Cu banii cheltuiti pe iluminatul public in fiecare an am putea face altceva. De pilda, am putea repara drumurile, mai ales ca starea lor este dezastruoasa in prezent. Sau am putea evita comasarea claselor de la scolile din Chiuzbaia si Satu Nou de Sus”, considera primarul.

E nevoie de 5.000.000 de euro

Proiectul aprobat de consilierii din Baia Sprie propune realizarea unei capacitati de producere a energiei electrice cu o putere de 1.050 de megawati, prin folosirea energiei solare. Proiectul va fi depus la Ministerul Economiei, in cadrul axei 4 a Programului Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”. Valoarea investitiei este estimata la cinci milioane de euro, din care municipalitatea va fi nevoita sa suporte doar 2%. Proiectul va fi depus la mijlocul lunii aprilie, iar dupa obtinerea finantarii, parcul cu panouri solare va functiona in termen de maximum jumatate de an. In prezent, 14 la suta din sursele regenerabile de energie sunt utilizate, pe plan mondial, pentru producerea energiei electrice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *