Statiunea Baile Felix, amenintata de exploatarea gazelor de sist

Exploatarea petrolului de ?ist din America amenin?? suprema?ia ??rilor arabe
Statiunea Baile Felix, amenintata de exploatarea gazelor de sist
Statiunea Baile Felix, amenintata de exploatarea gazelor de sist

Incepe exploatarea gazelor de sist. Guvernul a dat unda verde pentru derularea prospectiunilor in doua localitati din judetul Bihor, Tulca si Tria. Decizia i-a nemultumit pe ecologisti, dar si pe edili, care spun ca exploatarea gazelor de sist ar prezenta un real pericol pentru mediu. Potrivit autoritatilor, pe lista se mai afla alte doua localitati din judet. Una dintre ele este cunoscuta statiune Baile Felix.

Patru localitati din judetul Bihor sunt pe lista Agentiei Nationale de Resurse Minerale pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. Dintre acestea, Tulca si Tria au primit deja Hotarare de Guvern. Urmatoarele doua vizate sunt Baile Felix si Voivozi.

„Pentru comun Sanmartin, pentru Baile Felix, ar insemna un dezastru atat din punct de vedere al ecosistemului, cat si din punctul de vedere al investitiilor realizate aici”, spune Lucian Popus, primarul comunei Sanmartin.

Decizia i-a suparat pe edilii locali.

„Am decis sa luam atitudine si sa facem toate demersurile necesare catre ANRM si catre Guvern pentru a impiedica desfasurarea unei asemenea actiuni”, spune viceprimarul din Sanmartin, Leuce Nicolae.

Tehnologia folosita pentru exploatare este fracturarea hidraulica, adica pomparea in pamant a milioane de litri de apa amestecata cu substante chimice menite sa dizolve rocile si sa elibereze gazul. Nu se stie, insa, ce fel de substante chimice se folosesc, fiind invocat secretul tehnologic.

„Exploatarea gazelor de sist e contestata si la noi in tara, tocmai datorita riscurilor pe care le presupune metoda fractionarii hidraulice, cu riscurile de contaminare a agliferelor. Iar aici la Baile Felix vorbim de rezerva de apa geotermala, care ar putea fi compromisa”, explica muzeograful Radu Huza.

Aceeasi situatie se regaseste si in satul Paltinis, judetul Vaslui. Compania Chevron a primit un certificat de urbanism de la autoritatile locale, in baza caruia poate sa inceapa sa sape dupa gaze de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *