Balanta ecologica: a permite ce este interzis?

Ape de munte

Extragerea sedimentelor din albia raurilor, taxa pe ambalaje, reforma Agentiei „Moldsilva” – acestea au fost principalele subiecte abordate la o sedinta recenta (27.07.12) a Grupului de lucru „Mediu” din cadrul Consiliului National pentru Participare cu reprezentantii Ministerului Mediului.

Scopul sedintei a fost de a informa MM despre pozitia grupului Mediu privind trei subiecte foarte actuale pentru domeniul protectiei mediului si nu numai; de a cunoaste pozitia oficiala a MM si a determina care sunt perspectivele unei colaborari in beneficiul mediului. Viceministrul Lazar Chirica a salutat initiativa grupului de lucru si a propus ca sedinte similare sa fie organizate cel putin lunar, chiar intrun cerc mai larg, or, MM are nevoie de sustinerea, expertiza societatii civile si consultarea cu aceasta la diverse etape ale procesului legislativ.

Sedinta a fost moderata de Alecu Renita, coordonatorul grupului de lucru, presedinte al Miscarii Ecologiste din Moldova, care a accentuat dorinta grupului de a contribui in procesul de elaborare a mai multor acte legislative, strategii, planuri, s.a. ale MM. Ilya Trombitchi, presedintele Asociatiei “Eco Tiras”, a mentionat ca extragerea sedimentelor din albia raurilor este interzisa prin legislatia nationala. Dar actualmente, prin proiectul Legii privind transportul naval intern, aprobat la 21 iunie 2012, nu stipuleaza nici o interdictie de extragere nerambursabila a aluviunilor (inclusiv a nisipului si prundisului). In cadrul Grupului de lucru s-a decis de a solicita Guvernului sa revoce proiectul de lege din Parlament spre a-l revizui din punct de vedere al durabilitatii.

Lazar Chirica, viceministrul Mediului, a accentuat ca pozitia MM a fost intotdeauna clara – de a fi respectata legislatia ecologica. Mai mult, Ministerul Mediului nu a coordonat nici un proiect de mentinere, adancire, curatare a senalului navigabil. Pe parcursul ultimilor ani spre avizare au fost prezentate cel putin peste 50 proiecte, dar toate au fost respinse. Viceministrul a reiterat ca extragerile sunt ilicite si pot avea rezonanta nu doar transfrontaliera, ci si interstatala.

In problema taxei ecologice, Legea nr. 1540 din 25.02.1998 privind plata pentru poluarea mediului, pozitia Grupului de lucru Mediu al CNP este de a crea conditii egale pentru importatorii si producatorii autohtoni. Potrivit viceministrului Chirica, pentru MM este indiferent de unde este poluatorul si principiul de baza este ca poluatorul trebuie sa plateasca.

Despre reformarea Agentiei Moldsilva se cunoaste de ceva timp, doar ca discutiile au un caracter mai restrans. Mai mult, la sedinta comuna s-a ajuns la concluzia ca in procesul de reformare a Moldsilva se practica un limbaj paralel. Membrii grupului de lucru Mediu al CNP au opinat ca nu este o intelegere clara asupra modului de administrare a fondului forestier national. Mai mult, un subiect de mare actualitate, pana la marile reforme a Agentiei Moldsilva, sunt contractele de arenda a padurii. La sedinta s-a decis ca in scurt timp va fi pregatit un demers in adresa prim-ministrului R. Moldova, demers comun al MM si CNP privind instituirea unui moratoriu asupra arendei padurii.

Lilia CURCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *