Balastierele de pe Somes vor fi interzise dupa declararea zonei sit natural

Balastierele de pe Somes vor fi interzise dupa declararea zonei sit natural

Agentia de Protectia Mediului a declansat in regim de urgenta proceduri de protejare pentru cinci situri naturale din judet, care vor fi incadrate in categoria sit Europa 2000 . Odata cu extinderea protectiei asupra florei si faunei din intregul bazin al Somesului, balastierele vor fi interzise in aria raului.

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud a demarat proceduri accelerate de declarare a intregului Bazin al Somesului drept sit Natura 2000. Pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, Somesul este incadrat in aceasta categorie speciala de protectie deocamdata doar pe o sectiune de rau, intre Nasaud si Ilva -Mica. Agentia vrea insa sa extinda protectia asupra intregii faune si flore din bazinul Somesului pana la iesirea din judet, iar masura a fost ceruta cu insistenta de Ministerul Mediului : „solicitarea este venita de cateva zile, iar noi va trebui sa indeplinim in regim de urgenta toate procedurile”, explica Stefan Muresan, directorul Agentiei de Protectia Mediului Bistrita-Nasaud .

Graba ministerului se datoreaza presiunilor venite de la Uniunea Europeana, asa ca APM nu prea are timp de explicatii prea multe : „Totul trebuie facut in mare graba. Miercuri aceasta avem dezbatere publica, vom face procese verbale cu toate observatiile si vom trimite toate documentele la minister luna aceasta. Va urma notificarea Uniunii Europene, iar in 2011 acest sit si alte patru au toate sansele sa fie declarate situri Natura 2000”, sustine directorul de la APM.

Directorul Muresan recunoaste si ca balastierele care opereaza in acest bazin sunt principalele vizate : „Toate balastierele vor fi afectate. Acestea aveau pana acum autorizatie de mediu de la noi, dar dupa declararea sit Natura 2000 a Bazinului Somesului orice astfel de activitate economica ce afecteaza sau tulbura flora si fauna va fi interzisa. In aceeasi situatie vor fi si firmele care realizeaza activitati in zona raului si care trebuie sa citeasca cu mare atentie viitoarele reglementari.

Potrivit inspectorului sef de la Garda de Mediu, Ioan Bors, noile reglementari vor afecta circa 30 de firme care au in jur de 50 de perimetre pentru balastiere : „Situatia va deveni foarte complicata pentru agentii economici care au balastiere, dar si exploatatii forestiere. In curand aproape toata suprafata judetului va ajunge arie protejata : mai avem 8 situri cu mii de hectare protejate, alte 44000 de hectare in Parcul National Muntii Rodnei, urmeaza aceste cinci situri cu alte sute de hectare, vor fi multe nemultumiri la nivelul mediului economic””, este convins Bors.

Pescarii sunt incantati

Sutele de pescari din judet sunt incantati de viitoarele reglementari si vor trimite reprezentanti la dezbateri. ” Noi am depus numeroase memorii, inclusiv la Garda de Mediu impotriva acestor balastiere de pe Somes, insa nu s-a intamplat nimic, pentru ca proprietarii lor au sustinere puternica. Practic la Malut si la Sasarm sunt un dezastru, apa e tulbure tot timpul si nu se poate pescui. Vom sustine instituirea acestei protectii. Toti pescarii cred acest lucru”, spune Dan Suciu, presedintele unei asociatii de pescuit sportiv din Bistrita-Nasaud .

Pe langa Bazinul Somesului APM propune ca arii de protectie Natura 2000 inca patru zone : Raul Sieu, la Budac, Tiglele de la Buza-Chiochis ) patru areale de pajisti) Dealul Padurea Murei din Sangeorzu Nou( trei areale de pajisti cu plante rare) si Legatura Vatava – Monor, zona populata cu mamiferele mari de urs, lup si ras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *