Balenele, amenintate de incalzirea globala

„Povestea de succces” a iesirii balenelor de pe lista speciilor pe cale de disparitie pare a fi contestata de studii de ultima ora ale oceanologilor ce arata ca schimbarea climatica ameninta principala sursa de hrana a cetaceelor, planctonul.

De la interzicerea vanatorii comerciale a celei mai mari parti a speciilor de cetacee, studiile statistice arata ca, cel putin la o parte dintre acestea, precum balena cenusie, populatia s-a refacut numeric, atingand chiar nivelul de dinainte de inceperea acestui tip de vanatoare. Populatia de balene cenusii din Oceanul Pacific a atins cifra de 20.000 de exemplare, insa, in partea de vest a Oceanului (in zona coastelor Rusiei) sunt numai 120 de mamifere, ceea ce indica un risc major de endogamie, astfel ca supravietuirea speciei in aceata regiune este inca sub semnul intrebarii.

Pe de alta parte, un studiu de ultima ora, bazat pe metode genetice publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arata ca, de fapt, estimarea la 20.000 a numarului de balene cenusii inainte de declansarea vanatorii industriale este eronata, numarul de balene din perioada preindustriala era mult mai mare. Un alt semnal de alarma il constiuie faptul ca schimbarea climatica genereza si incalzirea Oceanului Planetar, lucru care afecteaza sursa principala de hrana a balenelor, planctonul. Cercetatorii care au efectuat studiul au identificat semne de malnutritie la balenele cenusii din Pacificul de Est, in regiunea peninsulei mexicane Baja California.

Ei au avansat drept cauza principala a fenomenului incalzirea globala, dar alte „opinii”, probabil finantate de cei care doresc reluarea vanatorii comerciale, sustin ca populatia de balene ar fi depasit pragul de sustinere de catre mediul ambiant. Alti factori de risc pentru balenele din Pacificul de Vest sunt puturile de foraj submarin si plasele de pescuit in care balenele se pot incurca si muri inecate. Cercetatorii americani recomanda restrangerea vanatorii practicate de aborigenii din regiunea rusa Ciuhotk si de cei din statul Washington.

Pe baza unor studii ale ADN-ului extras din ramasitele de balene, colectivul de cercetatori de la Universitatea Stanford, condus de Liz Alter a ajuns la concluzia ca in urma cu trei secole traiau intre 76.000 si 118.000 balene cenusii numai in Oceanul Pacific, populatia din Atlantic disparand, probabil din cauza unor schimari de mediu asociate cu vanatoarea chiar daca nu industriala. Studiul american survine in contextul presiunilor crescande ale Japoniei si Norvegiei care ameninta ca vor relua unilateral vanatoarea comerciala daca nu se va lua o decizie in acest sens in Comisia Internationala a Vanatorii Balenelor (IWC).

Sursa: Cronica romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *