Balta lui Terente si patria vulturului codalb a fost declarata a doua delta a Dunarii

    Insula Mica a Brailei este locul in care strainii vin sa vada cuiburile vulturului codalb. In balta in care banditul Terente si-a facut ascunzatori, turistii sunt invitati sa vada pasarea cu cea mai mare anvergura a aripilor din Europa.Balta Mica a Brailei

    Liniste, vegetatie luxurianta, paduri de salcami si intinderi mari de nuferi care se deschid la un strop de soare. Si pasari, multe pasari. Nu este Delta Dunarii, ci o copie fidela a ei.

    „Balta se afla la doar patru kilometri de oras. Cu vaporul sau salupa, calatorul ajunge in inima naturii in doar cateva minute”, povesteste Radu Moisei, directorul Parcului Balta Mica a Brailei. Linistea care domneste peste acest tinut este tulburata doar de zborul egretelor sau de tipetele cormoranilor. Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvila din Europa si a patra ca marime din lume.

    In Balta au fost gasite trei cuiburi ale vulturului codalb. Turistii asculta cu nesat si legenda lui Terente, celebrul bandit care a trait in zona. Amant focos, se spune ca Terente a iubit sute de femei. Dar a avut si alte pacate. A omorat oameni. Se ascundea de potera in Balta.

    Chiar daca multi nu stiu de existenta Parcului Natural Balta Mica a Brailei, strainii cauta pe internet informatii si isi rezerva locul din timp pentru paradisul verde.

    „Sunt oameni interesati din Austria, Germania, nordul Europei si nu numai”, spune Valentin Buhaev, directorul „Bonasia”, una dintre firmele care inlesnesc accesul in parc.

    Turismul in zona s-a dezvoltat in ultimii ani, iar posibilitatile de petrecere a unei vacante sunt diversificate. Cei care iubesc aerul curat pot merge cu cortul, rulota sau la casute. Pretul pentru cort este de doi euro/zi/cort, iar pentru casute este de cinci/euro/persoana.

    Turistii pot opta si pentru cazarea la pensiuni in diverse locatii ale parcului, la gospodariile localnicilor.

    „Noi punem la dispozitia pensiuni de doua margarete la Giurgeni, Ciobanu, Marasu, Bandoiu, Chiscani, practic toate localitatile de langa parc”, spune Valentin Buhaev, presedintele diviziei de turism.

    Vizitarea parcului, 1 euro/zi

    Si cum Parcul Natural Balta Mica a Brailei este alcatuit dintr-o salba de lacuri interioare, insule si ostroave, cei care doresc sa vada macar o mica parte din frumusetile de aici sau vor sa viziteze ascunzatorile secrete ale celebrului bandit Terente trebuie sa calce pe urmele unui ghid. O plimbare prin parc costa un euro/zi.

    Ghidul trebuie platit cu trei euro/zi/persoana, iar grupul trebuie sa fie alcatuit din minim trei persoane. Plimbarea cu barca cu rame pe lacurile interioare sau pe traseele stabilite de agentia de turism este zece euro/zi/cinci persoane, in timp ce transportul cu salupa rapida ajunge la 30 euro/zi/cinci persoane.

    „Avem mai multe pachete turistice. Acesta includ cazarea, mese specifice cu produse si preparate din peste, pescuit sportiv, privitul, fotografiatul si filmatul pasarilor din cele sapte turnuri de observatie, turism de supravietuire, tabere de cercetasi, paintball, caiac-canoe, vizitarea baltilor si a ascunzatorilor lui Terente, dar si casatorii civile pe lacul Chiriloaia”, spune Valentin Buhaev.

    Frumusetea si unicitatea parcului este confirmata si de directorul zonei, Radu Moisei: „In Balta sunt peste 200 de specii de pasari, multe ocrotite la nivel european. Jumatate din avifauna Romaniei este aici”.

    Sursa: Adevarul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *