Baltile din nord-estul Capitalei, infestate zilnic cu ape uzate

Baltile din nord-estul Capitalei, infestate zilnic cu ape uzate

Orasul Otopeni si cartierele de lux din apropiere deverseaza de peste un deceniu deseuri toxice

Toate cele 28 de bazine piscicole, care se intind pe aproximativ 50 km – de la Otopeni la Branesti -, sunt
poluate

Pierderile administratorilor se ridica la aproape o jumatate de milion de euro pe an

Evacuarile neautorizate de ape uzate neepurate in iazul Valea Pasarea polueaza intreg lantul de iazuri si balti din nord-estul Capitalei, afectand drastic 28 de bazine piscicole, de-a lungul a 50 de kilometri.
Orasul Otopeni deverseaza de mai bine de 10 ani apele uzate neepurate in iazul Valea Pasarea, infectand toate apele din apropierea localitatilor Tunari, Stefanesti, Afumati, Ganeasa, Branesti, Fundeni-Frunzaresti.
In ciuda numeroaselor sesizari si a rapoartelor laboratoarelor de analiza privind calitatea apei, autoritatile par insa nepasatoare, aplicand pana acum doar cateva amenzi simbolice celor care par sa fie vinovati.
Deseurile toxice deversate in iazul Valea Pasarea nu afecteaza doar pestii din bazinele piscicole, ci si viata si sanatatea oamenilor din localitatile apropiate.
„Deseurile se infiltreaza in panza freatica si pun in pericol sanatatea oamenilor si a animalelor din zonele respective. Se polueaza inclusiv aerul, din cauza mirosului fetid, nu numai apa si solul”, a declarat pentru Curierul National, Pavel Gheorghe, administrator al bazinului piscicol SC Caprioara 93 COM SRL.

Zeci de sesizari

Acesta a explicat ca, in fiecare an, de mai bine de 10 ani, pierde cate 16.000 euro din cauza poluarii masive cu ape uzate din orasul Otopeni. „In ultimii 10 ani, poate chiar 12, am adresat numeroase sesizari autoritatilor, dar singurul lucru pe care acestea l-au realizat a fost sa aplice cateva amenzi. Tot orasul Otopeni deverseaza in iazul Valea Pasarea apele uzate. La fel se intampla si cu cele aproximativ 1.500 de apartamente din cartierul rezidential Cosmopolis, care avand o statie de epurare a apelor uzate nepusa in functiune deverseaza neautorizat deseurile in iazurile din apropiere”, a completat administratorul bazinului piscicol.
Ansamblul Cosmopolis este construit pe malul drept al bazinului Cetuleasca. Sistemul de canalizare al acestui „mic oras” nu este racordat, asa cum era de asteptat, la sistemul de canalizare centralizat al Capitalei, existand doar o statie de epurare nepusa in functiune.

Amenzi de ochii lumii

In urma cu doi ani, la sesizarea administratorilor bazinelor piscicole, specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane”, impreuna cu cei ai Garzii de Mediu au constatat ca SC Urban SA Ramnicu Valcea – sucursala Otopeni a improvizat o instalatie prin care au evacuat apa uzata provenita de la locuitorii orasului Otopeni direct in canalele de desecare detinute de ANIF. „In comuna Stefanesti s-a constatat existenta unei evacuari necontrolate, neautorizate, direct in acumularea Boltasu (a apei uzate – n. red.) provenite de la blocurile de locuinte. Societatea SC Urban a fost amendata cu 75.000 lei”, comunica atunci „Apele Romane”.
In urma acestei inspectii, si primarul comunei Stefanesti a fost amendat cu 1.000 lei, Sucursala Olt – Arges a ANIF cu 35.000 lei – pentru ca a emis autorizatii de evacuare a apelor uzate in canalele de desecare aflate in administratie fara a-i controla ulterior pe agentii economici – si SC Agora Marketing Consulting SRL cu 35.000 lei pentru ca a evacuat ape uzate la parametri necorespunzatori.

Nemultumiti de rezultatele „controalelor” autoritatilor, administratorii bazinelor piscicole au prelevat probe si le-au dus ei la laboratoare de analiza pentru a afla, cu exactitate, cat de poluante sunt substantele deversate in acumulari.
Laboratorul a confirmat ca apele din bazinele in care mor in fiecare an tone de pesti sunt de categorie foarte proasta – calitatea a V-a – din cauza deversarii apelor uzate neepurate, cu incarcare organica ridicata, concentratii mari de nutrienti, fenoli si azot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *