Banca Mondiala, ingrijorata de emisiile de negru de fum si dezghetarea permafrostului

Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută
Banca Mondiala lanseaza un nou raport privind schimbarile climatice si incalzirea globala
Banca Mondiala lanseaza un nou raport privind schimbarile climatice si incalzirea globala

Banca Mondiala a lansat un nou raport – „Pe gheata subtire: Cum poate reducerea poluarii sa incetineasca inncalzirea globala si sa salveze vieti”.

Raportul, care vorbeste despre modalitati de prevenire si micsorare a efectelor schimbarilor climatice, spune ca o actiune rapida de reducere a poluantilor comuni cum ar fi negru de fum si metanul, nu doar ca va incetini incalzirea globala, dar va salva milioane de vieti.

Reducererea acestor asa-numiti poluanti climatici de scurta durata (SLCPs) ar incetini topirea ghetarilor in regiunile montane inghetate, cum ar fi cele din Himalaya si Oceanul Arctic. Mai mult de un milion de decese premature ar putea fi evitate anual in Himalaya prin reducerea emisiilor de negru de fum si metan. Aceasta reducere ar aduce, de asemenea, mai multe beneficii pentru sanatatea oamenilor din zona, pentru culturile agricole si pentru ecosistem si reduce riscurile de inundatii si seceta.

Potrivit raportului, masurile de reducere a acestor emisii in regiunea Himalaya ar putea creste productivitatea culturilor agricole, ca cele de orez si grau, cu peste 15 milioane de tone anual.

„Starea de sanatate a oamenilor din intreaga lume se va imbunatati foarte mult daca vom reduce emisiile de negru de fum si metan. Limitarea acestor emisii va insemna, de asemenea, o contributie importanta la lupta impotriva schimbarilor climatice „, a declarat Jim Yong Kim, Presedintele Grupului Bancii Mondiale.

„Pe gheata subtire: Cum poate reducerea poluarii sa incetineasca inncalzirea globala si sa salveze vieti” vorbeste despre modul in care schimbarile climatice afecteaza criosfera, aceste lanturi muntoase inzapezite, ghetari stralucitori si vaste regiuni acoperite de permafrost de care depindem cu totii.

Acesta avertizeaza ca incalzirea actuala a criosferei ar putea avea grave consecinte, rezultate din cresterea nivelului marii, o umiditate crescuta si multe fenomene meteorologice extreme. De exemplu, eliberarea unor cantitati mari de dioxid de carbon si de metan, ca urmare a topirii permafrostului, ar putea contribui cu pana la 30% mai multe gaze de sera in atmosfera pana la sfarsitul secolului.

Llanturile muntoase din Himalaya se indind pe o lungime de 2.400 km prin sase tari (India, Pakistan, Afganistan, China, Bhutan si Nepal), acestea alcatuiesc cea mai mare regiune criosfera. Schimbarile rapide provocate de schimbarile climatice din regiune vor afecta in mod direct resursele de apa potabila a peste 1,5 miliarde de oameni, precum si servicii, cum ar fi electricitatea si aprovizionarea cu alimente a peste 3 miliarde de oameni.

O diminuare a acoperirii terestre cu zapada si gheata a fost inregistrata in regiunea Himalaya, datorita unei cresteri cu 1,5 grade Celsius a temperaturii medii la suprafata scoartei terestre fata de era pre-industriala.

De asemenea, raportul stabileste masuri imediate pe care le putem lua pentru a incetini topirea ghetarilor, care includ reducerea emisiilor de negru de fum rezultat de la vehiculele pe motorina si gatitul la foc deschis cu combustibil solid. Negru de fum are ca efect reducerea puterii de reflexie a razelor soarelui la nivelul zapezii si ghetii, ceea ce duce la o topire mai puternica a acestora.

Actiunile de prevenire ar oferi, de asemenea, importante beneficii pentru sanatate, agricultura si dezvoltare. Potrivit raportului, daca s-ar utiliza mai multe sobe de gatit care folosesc mai putin combustibil si mai curat, s-ar putea salva milioane de vieti. O scadere cu 50 % a focurilor in camp deschis ar putea avea ca efect salvarea a peste 190.ooo de vieti anual, multe dintre ele in Europa si Asia Centrala.

Reducerea emisiilor provenite din transporturi si motoare pe motorina ar putea avea ca efect o productie suplimentara a culturilor agricole de pana la 16 milioane de tone. Culturi precum orez, soia si grau, in special in Asia de Sud-Est , si ar evita, de asemenea, 340.000 de decese premature.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *