Bani in plus pentru sustinerea energiei nepoluante

Autoritatile intentioneaza sa introduca, din 2009, o noua taxa care sa sprijine productia de energie in centralele de inalta eficienta

Consumatorii de electricitate vor trebui, de anul viitor, sa plateasca o taxa destinata sprijinirii productiei de energie in centralele de cogenerare, care realizeaza simultan electricitate si caldura, si cu un randament de peste 80%. Masura va incuraja, potrivit autoritatilor, promovarea investitiilor in instalatii noi, mai putin poluante, si economiile de combustibil.

Schema de sprijin de tip bonus se va aplica in perioada 2009-2022. „Fondurile necesare in vederea aplicarii schemei de sprijin se constituie prin incasarea lunara a contributiei pentru cogenerare de la toti consumatorii de energie electrica, precum si de la furnizorii care exporta energie electrica”, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern afisat pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Ele vor fi acordate centralelor electrice de termoficare care au un randament de minimum 80%, pentru fiecare megawatt ora (MWh) livrat in retea.

Tehnologiile de cogenerare de inalta eficienta a energiei electrice si termice sunt tehnologii noi, competitive, curate, avand o eficienta ridicata in utilizarea combustibililor. Sprijinul se acorda pe cel mult 11 ani.Conform proiectului, pentru centralele care primesc gazele din reteaua de distributie, valoarea bonusului, in primul an de functionare a schemei de sprijin, este de 34,15 euro/MWh.

In ultimul an, valoarea sprijinului va fi de 30,1 euro/MWh. Bonusul pentru unitatile care folosesc gazele din reteaua de transport si pentru cele pe combustibil lichid va fi in primul an de 24,5 euro/MWh, iar in ultimul an va scadea la 14,63 euro/MWh.

Termocentralele pe combustibil solid vor primi in primul an un suport de 26,06 euro/MWh, care se va reduce in ultimul an la 6,6 euro/MWh. Valorile includ TVA. „Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare din surse regenerabile au dreptul sa opteze fie pentru schema de sprijin prevazuta in prezenta hotarare, fie pentru schema de sprijin pentru promovarea producerii energiei din surse regenerabile de energie”, se arata in document.

Nemtii sau austriecii, mai cumpatati la cheltuieli

Sumele propuse a fi acordate sprijinirii de energie in conditii de inalta eficienta sunt substantiale si ele ar trebui sa se regaseasca in economii semnificative de combustibil, care sa duca, in final, la un pret mai mic pe KWh pentru consumatori. In plus, ar trebui sa stimuleze o piata a cogenerarii eficiente.

Potrivit datelor oficiale, Germania, de pilda, acorda sprijin financiar doar pentru centralele de cogenerare mici, de pana la 2 MWh instalati, care sa asigure productia de caldura, dar si de electricitate, pentru un bloc de 10 etaje, de exemplu. Valoarea maxima a subventiei pentru acest tip de centrala, pentru acest an, este de 21 de euro pe MWh.

In plus, statul german acorda un bonus de 16 euro pe MWh centralelor vechi, pentru modernizarea acestora. Centralelor mari nu li se acorda sprijin de acest tip, intrucat merg pe ideea de a penaliza pe cei ineficienti, nu de a compensa pe cei care corespund standardelor. In Austria, nu se acorda sprijin pentru cogenerarea de inalta eficienta decat daca foloseste drept combustibil biomasa.

ANRE: Populatia nu va avea de suferit

In Romania, pentru a obtine banii pentru plata acestor bonusuri, ANRE va calcula o contributie de cogenerare care va trebui platita, lunar, de toti consumatorii, pe fiecare KWh. Valoarea acesteia nu a fost inca stabilita. Vicepresedintele pe probleme de energie al ANRE, Nicolae Opris, a declarat, pentru „Adevarul”, ca introducerea acestei taxe nu ar trebui sa duca la o scumpire a facturii platite de consumator.

„Si acum e inclusa in tarif o taxa pentru suportul productiei de energie in cogenerare, dar din 2009 se schimba criteriile si vor beneficia de sprijin doar cei cu grad de eficienta de peste 80%”, a spus Opris. Oficialul ANRE nu a putut sa precizeze cata energie producem acum in cogenerare de inalta eficienta, insa, a afirmat ca, in prezent, 15% din energia totala este produsa in centrale de cogenerare.

„Daca scade cantitatea de energie sustinuta, tariful la populatie nu ar trebui sa creasca”, a explicat Opris. In prezent, majoritatea centralelor in cogenerare sunt tehnic la nivelul anilor 1960-1970 si au un randament extrem de redus.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *