Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii din Tulcea va investi aproape 600.000 de lei pentru studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bistroe.
Bistroe

In martie 2009, Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime „Dunare – Marea Neagra” (Bistroe).

In acest context, partea romana a reamintit partii ucrainene ca o astfel de actiune incalca prevederile internationale. Ambasadorul Romaniei in Ucraina, Traian Hristea, a declarat recent, intr-un interviu pentru NewsIn, ca partea ucraineana continua totusi lucrarile.

„Rezolutia Conventiei de la Espoo prevede cu foarte mare claritate ca pe perioada acestor negocieri si nu se fac nicun fel de lucrari la canal. In mod normal, trebuie oprit totul. Constatam, pe baza informatiilor din Ucraina, ca lucrarile sunt continuate si sunt justificate ca apartinand de faza intai a proiectului, lucru ce nu este in totalitate adevarat, fiind vorba despre extensii la dig si alte lucrari care tin, de fapt, de faza a doua”, a spus Hristea.

El a adaugat ca va continua demersurile pentru a readuce discutarea acestui proiect in limitele prevazute de catre obligatiile bilaterale si internationale pe care Romania si Ucraina le au in domeniul mediului.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here