Banii de la UE raman necheltuiti, in timp ce, parcurile naturale se degradeaza

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a finalizat si ultima etapa a proiectului de interes public „Marea hoinareala – un tur de neuitat prin parcurile si rezervatiile naturale ale lumii mirifice din sudul Banatului”, concluziile nefiind tocmai imbucuratoare.
voluntari
Proiectul destinat promovarii ecoturismului in ariile naturale protejate din microregiunea de cooperare transfrontaliera Dunare-Nera-Caras, pus in aplicare de voluntarii GEC Nera, este finantat din fonduri colectate in cadrul campaniei „2% pentru dezvoltare durabila in sudul Banatului”. Aceasta idee a fost implementata pe teritoriul parcurilor si rezervatiilor naturale Semenic – Cheile Carasului, Cheile Nerei – Beusnita, Portile de Fier si Dunele Deliblata din Serbia. In Caras-Severin exista cinci parcuri naturale si nationale care au si un potential major de practicare a ecoturismului. „Incercam sa convingem factorii majori de decizie, la nivel local si national, ca in materie de politici publice este nevoie de fapte concrete si nu de strategii pe hartie pentru promovarea ecoturismului in zona acestor parcuri. Numai in acest fel parcurile din zonele limitrofe defileului Dunarii ar putea contribui, prin ecoturism, la diminuarea saraciei din sudul Banatului”, sustine Cornel Popovici Sturza, coordonatorul proiectului.

Concluzii si propuneri
Sub motto-ul „Calatorule ai ajuns in lumea mirifica din sudul Banatului! Nu lua cu tine decat imaginile acestei lumi si nu lasa aici decat urmele pasilor tai!”, prin activitati de voluntariat s-a realizat monitorizarea alternativa a starii factorilor de mediu, biodiversitatii si a infrastructurii de vizitare, au fost informati turisti cu privire la regulile de vizitare a parcurilor si au fost igienizate zonele de protectie speciala din cadrul ariilor naturale protejate. Dupa ultima etapa din acest an a programului „Marea Hoinareala” care s-a derulat in poiana Prolaz din Cheile Carasului, Sturza a concluzionat: „Ministerul Mediului si administratiile parcurilor trebuie sa faca mai mult pentru ca cei aproximativ 180 milioane de Euro ai UE, care le sunt destinati, sa nu mai stea necheltuiti in conturile ministerului. Plata de catre turisti a unei taxe de vizitare isi are logica ei, dar ea nu va acoperi niciodata nevoia majora de infrastructura de vizitare a acestor parcuri”.

Proiect realizat de voluntari
La implementarea proiectului din acest an au participat voluntari de la Grupul Scolar „Mathias Hammer” Anina, Grupul Scolar Industrial Moldova Noua, Asociatia Speo Caras Oravita si Asociatia NVO a kpla Plus „Dositej Obradovic” Bela Crkva, precum si angajati de la Directia Silvica Pancevo, Administratia Parcul Natural Portile de Fier si Administratia Parcul National Cheile Nerei Beusnita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *