Banii pentru spatii verzi se duc mai mult la sate

Fondurile de la stat pentru cresterea suprafetei de spatii verzi au ajuns preponderent in comune si in orase mici. Din cele 22 de proiecte finantate de Administratia Fondului pentru Mediu, mai mult de jumatate au fost implementate in comune.
bani pentru spatii verzi
Primarii nu s-au grabit sa ceara fonduri pentru cresterea suprafetelor spatiilor verzi din localitati pentru a atinge standardele europene, de 26 de metri patrati pe cap de locuitor. Banii alocati de la bugetul de stat au ajuns, preponderent, in comune si orase mici.

Conform Ordonantei de Urgenta 114 din octombrie 2007, autoritatile au obligatia de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 20 de metri patrati pe cap de locuitor pana la data de 31 decembrie 2010 si de minimum 26 de metri patrati pe cap de locuitor pana in 2013.

In plus, autoritatile erau obligate ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, sa intocmeasca un program in care sa fie evidentiate etapele de realizare.

Niciun oras mare

La mai bine de un an de la demararea Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi, care a fost aprobat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta nr. 59/ 20 iunie 2007, au fost finalizate doar 22 de proiecte, in valoare de zece milioane de lei.

Desi orasele mari se sufoca din cauza poluarii, niciunul nu apare pe lista proiectelor finalizate a AFM. Din contra, mai mult de jumatate din proiecte au fost implementate in comune si orase mici pentru realizarea parcurilor. Spre exemplu, comuna Cogealac, din judetul Constanta, a primit 500.000 lei pentru o amenajare peisajera.

Trei sesiuni de finantare

Pana in prezent au avut loc trei sesiuni de depunere a cererilor de finantare, in iulie 2007, ianuarie si august 2008. Fonduri s-au alocat pentru primele doua, iar despre cea de-a treia inca nu se stie nimic.

„Proiectele selectate in sesiunea 25 august – 05 septembrie 2008 se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Mediului. In acest moment nu detinem alte informatii cu privire la aceasta sesiune”, a declarat Alina Clont, reprezentantul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Peste 175 de proiecte, demarate in sesiunile din 2007 si 2008, sunt in curs de finantare. Valoarea totala a acestora se ridica la 107,6 milioane de lei.

In prezent, dintre orasele restante la spatii verzi, Galatiul are un proiect in curs de finantare, in valoare de 1,60 milioane de lei pentru amenajarea unui parc, aferent unor blocuri ANL, si Constanta, are o finantare de 1 milion de lei, pentru reabilitarea si extinderea spatiilor verzi din zona Tomis.

In Bucuresti, pe lista proiectelor in curs de finantare figureaza doar sectorul 6, cu o amenajare peisagistica in valoare de doua milioane de lei, semnat in noiembrie 2007.

Finantarea proiectelor pentru realizarea de spatii verzi in localitati se face din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Numai un sector din Capitala

Primaria sectorului 6 din Capitala are un proiect in curs de finantare, in valoare de doua milioane de lei. Acesta presupune realizarea unei amenajari peisagistice.

„Nu te poti opune dezvoltarii comerciale”

Targu Mures a fost prins nepregatit de a face fata schimbarilor ce le presupun normele europene de mediu. Municipiul are circa 290 de hectare de spatii verzi, astfel ca unui locuitor al orasului ii revin circa 9-10 metri patrati, departe de cerintele legii.

Insa, pentru purtatorul de cuvant al Primariei, Marius Pascan, Targu Mures sta bine la capitolul spatii verzi. Elargumenteaza ca in studiul facut in 2002 prin Agenda 21 nu era trecuta in proprietatea orasului padurea Platoul Cornesti, de circa 400 de hectare. „Daca s-ar face acum un calcul, cu aceasta suprafata am avea spatiu verde excedentar”, a spus Pascan.

Se construiesc blocuri

El nu a negat ca in continuare se construiesc blocuri si se amenajeaza parcari printre cladirile deja existente, insistand pe ideea unei formule de compromis.

„Nu te poti opune dezvoltarii, fiindca aici discutam si de constructii industriale sau comerciale. Avem un oras inghesuit, limitat de comunele limitrofe, iar aplicarea retroactiva a unor norme europene este absurda”, a apreciat Pascanu.

Primaria are un plan atat de evidentiere, cat si de crestere a spatiilor verzi. Potrivit Ancai Teban, sefa Biroului Amenajare Peisagistica si Control Spatii Verzi din cadrul Primariei, se fac noi masuratori topografice, ultimele fiind efectuate in urma cu zece ani.

„Inventarul spatiilor -verzi, inceput in 2005, se reactualizeaza anual, timp in care au fost refacute parcurile existente si se incearca infiintarea unora noi. In domeniul public al municipiului nu mai exista teren liber si se infiinteaza parcuri de odihna pe spatiile dintre blocuri. Totusi, din 2006 am infiintat 15 parcuri noi si se lucreaza la inca trei”, a spus Anca Teban.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *