Baraj impotriva saramurii

saramura.jpgFenomenele de instabilitate care afecteaza caverna din Campul I de Sonde din orasul Ocnele Mari, din judetul Valcea, sunt similare prabusirilor care au avut loc in anii trecuti in Campul II.

VALCEA. Reprezentantii Grupului de Asistenta Tehnica (GAT) Ocnele Mari, care monitorizeaza zona, raporteaza saptamanal la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Valcea masuratorile topografice, precizand scufundarea solului si inregistrarile microseismice. In acelasi timp, Serviciul de Gospodarire a Apelor (SGA) Valcea da informatii despre parametrii de poluare a apei din paraul Sarat, care capteaza deversarile de saramura. „In prezent, vitezele de scufundare sunt mici si nu se prefigureaza fenomene geologice de prabusire a tavanului cavernei intr-un viitor apropiat”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Valcea.

Pentru refacerea celor 54 de case care se afla in zona de risc, Consiliul Local Ocnele Mari a pus la dispozitie 35 de hectare de teren, pe raza orasului, suprafata pe care se pot face locuintele. Totodata, au fost demarate si procedurile de preluare de la Agentia Domeniului Statului, cu titlu gratuit, a patru hectare de teren din cartierul Cazanesti al orasului Ramnicu Valcea, pe care se vor construi 17 case din cele afectate, in prima etapa, in urma negocierilor. Alte trei locuinte vor fi ridicate pe o suprafata de teren, in cartierul Copacelu din Ramnicu Valcea, iar 21 de familii care au casele situate tot in zona de risc sunt in negocieri. Pentru a preintampina deversarea saramurii peste casele oamenilor, a inceput in zona construirea unui baraj care sa permita instalarea unei prime supape de siguranta. Acesta va stoca 500.000 de metri cubi de saramura si va fi construit in doua etape. Prima are termen de finalizare 30 aprilie 2008, iar pentru a doua se va organiza licitatie, astfel incat in toamna lui 2008 sa fie gata barajul. Trei dintre cele zece sonde prezente in Campul I Ocnele Mari vor fi echipate cu pompe submersibile pentru a pompa saramura din caverna, in momentul in care vor fi probleme, pentru a executa o subtraversare a strazii pentru minimalizarea impactului scurgerilor de saramura asupra gospodariilor, a drumului judetean si a conductelor din zona.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *