Baronii ariilor protejate

Baronii ariilor protejate
Baronii ariilor protejate

In aceste zone naturale din Transilvania exista administratori care fixeaza taxe mari si urmaresc doar profitul ori investitori care creeaza insule imobiliare, sustin specialistii de mediu.

Parcul Apuseni va promova turismul pe principii durabile / foto Ghiduri Turistice
Contractele pentru mai multe arii naturale protejate din Regiunea Nord-Vest (RNV), printre care cele administrate de Fundatia Freies Europa (FFE) sau de Primaria Floresti, au fost reziliate deoarece acestea nu si-au respectat contractul de management, sustin reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj.

„Custozii sau administratorii acestor situri trebuie sa urmeze prevederile contractelor de management. E nevoie de un turism, dar cu conditia sa nu avem hoteluri de 10 etaje. FFE a pierdut contractul pentru situl Campia Careiului deoarece a inteles doar ca acolo se pot face bani. Au ajuns sa perceapa o taxa de custode de 1.500 de lei pentru un bransament de gaz la o casa, in timp ce in Parcul Natural Apuseni (PNA) este una modica, de 10 lei. Ei credeau ca vor fi un fel de baroni ai ariei protejate”, a dezvaluit biologul Paul Beldean, reprezentant al APM.

O reziliere similara s-a petrecut in cazul Primariei Floresti, care a pierdut contractul pentru padurea de stejar pufos de la Hoia. In schimb, Ecotransilvania a obtinut 500.000 de euro, prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, pentru managementul integrat al zonei Lacul Stiucilor – Sic – Puini – Bontida, plus fonduri din mediul privat. Pentru urmatorii 2-3 ani, conducerea APM se asteapta la multe cereri de administrare a acestor zone, strategia fiind una de degrevare de sarcini si de bani din partea statului. Printre ariile mentionate se afla Fagetul Clujului, Somesul Rece, Valea Ierii, Padurea Huedin sau Dealurile Clujului – Est.

„Va trebui sa imbinam protectia, diversitatea, cercetarea, educatia, mentinerea serviciilor ecosistemelor cu dezvoltarea durabila. Din pacate, in zona de care raspundem au aparut mici enclave pe care nu am putut sa le stopam. Interesul personal nu poate sa il depaseasca pe cel de grup. Totusi, trebuie sa avem in vedere si localnicii, care se ocupa cu exploatarea lemnului, cresterea animalelor si turism. Totusi, nu trebuie permisa supraexploatarea resurselor, prin taieri ilegale, iar turismul sa fie unul durabil. De altfel, Apusenii au fost desemnati de Comisia Europeana ca o destinatie europeana de excelenta, iar aceste destinatii vor beneficia de fonduri consistente”, a mentionat Alin Mos, reprezentant al PNA.

Acesta sustine ca un indicator important il reprezinta carnivorele mari, a caror inmultire sau scadere este relevanta pentru problemele existente sau nu in zona. Obiectivul administrat are 75.800 ha, se intinde pe teritoriile judetelor Cluj (40%), Bihor (32%) si Alba (28%), include 1.500 de specii de plante si 1.400 de animale, are 29 de habitate, 20 de trasee turistice si un trafic anual in zonele de interes de 500.000 de turisti. Printre atractii se numara Ghetarul Focul Viu, complexul carstic Cetatile Ponorului, Cascada Rachitele, Pestera Ursilor (87.000 de vizitatori pe an), Ghetarul Scarisoara (cel mai vechi ghetar din Europa, 4.000 de ani).

Majoritatea locuitorii tarii nu stiu despre cele 530 de situri naturale protejate incluse in reteaua Natura 2000, a precizat Radu Vadideanu, manager de proiect la Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD). „68% dintre romani nu au auzit niciodata de aceasta retea. 93% dintre cei din Regiunea Vest nu sunt informati despre Natura 2000, respectiv 59% din Regiunea Nord-Vest. Nici macar cei din localitatile de pe teritoriul acestor situri nu stiu acest lucru. Cei mai multi dintre cei care au auzit au aflat de la televizor”, a detaliat Vadineanu.

Vezi filmul cu prezentarea Muntilor Apuseni

CNDD si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice au organizat ieri la Cluj o informare dedicata RNV, in cadrul campaniei nationale Info Natura 2000. Scopul principal al retelei este de a gasi solutii pentru desfasurarea activitatilor economice prietenoase cu mediul, simultan cu protectia biodiversitatii si nu de a interzice activitatile umane, libera circulatie a persoanelor sau de a limita dreptul la proprietate. Siturile ofera oportunitatea desfasurarii de activitati ecoturistice, pasunat si cosit cu moderatie, agricultura ecologica, mestesugurile traditionale. In Romania au fost declarate 530 de situri Natura 2000. Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin POS Mediu.

FFE infirma taxa

Presedintele FFE, Razvan Nicolae-Micul, infirma faptul ca organizatia pe care o conduce ar fi aplicat taxa amintita. „FFE Weltanschauung, in calitate de custode al sitului Natura 2000 Campia Careiului, nu a perceput o taxa de avizare de 1.500 de lei pentru un bransament de gaz; de altfel avizarea unor asemenea operatiuni nu intra in competenta custozilor ariilor protejate. Avizarea proiectelor, care intra sub incidenta reglementarilor privind ariile protejate, s-a realizat in concordanta cu tarifele stabilite prin ordinul nr. 1142/2010 al Ministerului Mediului si Padurilor”, a mentionat conducerea FFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *