Batalia pentru salvarea mustangilor Americii

turma_de_mustangi.jpg

In primele doua ore ale calatoriei zgaltaitoare cu masina pe Muntele Pryor nu vezi decat pietre, maracini si cioturi de copaci carbonizate in urma unui incendiu recent. Doar cand atingi pasunile subalpine, la  2.400 metri altitudine, peste vasta intindere de piatra rosie a statului Wyoming primele creaturi se ivesc treptat. Sunt o priveliste magnifica, caii salbatici – cu o descendenta continua de la primii cai adusi de conchistadori in urma cu 500 de ani. Acesta herghelie are o importanta istorica aparte – inaintasii lor au fost imblanziti de pionierii Expeditiei spre Vest Lewis si Clark, dar au fost furati de tribul Crow si eliberati. De atunci traiesc intr-o izolare aproape completa, protejati de un Act al Congresului din 1971 care a declarat caii salbatici, mustangii, ca fiind „simbolurile vii ale vestitului spirit aventurier al Vestului”Biroul de Management al Terenurilor Publice care tine de Guvernul Federal (US Federal Government”s Bureau of Land Management) a inceput sa adune laolalta caii, folosind un elicopter, cu scopul de a reduce numarul lor. Au fost prinsi 33.000 de cai, doar 26.000 fiind lasati in libertate. O parte dintre ei vor fi dati spre adoptie. Altii vor fi eliberati, dupa ce iepelor le vor fi administrate contraceptive.

Ce s-a intamplat cu restul nu se stie, in special cu cei batrani, un lucru este cert: cu fondurile diminuate de recesiune, adapostirea si hranirea mustangilor capturati nu este deloc o prioritate.

Documentele obtinute in urma unei cereri bazate pe dreptul la accesul liber la informatiile publice, sugereaza ca ideea unei eliminari in masa a fost luata in calcul,  inclusiv oferirea de consiliere din partea veterinarilor privind modul in care se va realiza acest lucru. O alta optiune este vanzarea animalelor, dar acesta ar putea duce la uciderea lor pentru carne.

„Din 1971, de cand caii sunt protejati de Congres, Biroul de Management a Terenurilor a luat aproape 80 de milioane de mde teren din teritoriul lor” spune Ginger Kathrens, un fotograf al vietii salbatice, in timp ce priveste o iapa care, impreuna cu manzul ei care schioapata, se indreapta spre un loc de adapare de pe  Muntele Pryor. Acesti cai se numara printre cei care au scapat din incercuire dar manzul a fost ranit in cursul actiunii.

Restul hergheliei ramase pe Muntele Pryor , cca 120 de indivizi, nu sunt viabili genetic, ne spune ea. „Oamenii sunt platiti sa rezolve probleme in loc sa lase lucrurile in seama selectiei naturale. Ei spun ca terenul nu este potrivit pentru mustangi si sfarsesc prin a-l inchiria fermierilor pentru doar 1,35 $ de cap de vaca pe luna”. Doamna Kathrens spune ca acesta este „asistenta sociala a ranch-urilor” cu care sunt rasplatiti fermierii cu conexiuni politice.

Oficialii spun ca pasunile de pe Muntele Pryor au fost pascute excesiv de catre cai, care sunt priviti mai curand ca animale salbaticite decat ca animale salbatice. Acestia afirma ca, fara un management asupra hergheliilor, populatia lor s-ar dubla sau chiar tripla in cativa ani iar animalele ar ajunge sa moara de foame. „Si stiti cine ar fi tras la raspundere pentru asta, nu-i asa?” spune unul dintre oficiali care nu a dorit sa fie numit. „Nu putem castiga in nici un fel. Intre timp, Ginger Kathrens , face bani frumosi dandu-le nume romantice acestor cai si facand filme despre ei” mai adauga.

Se pare ca Doamna Kathrens a capatat sprijin politic: o noua lege numita Refacerea Mustangului nostru American, care va interzice vanzarea si uciderea cailor salbatici, a trecut prin Congres si este asteptata sa treaca si prin Senat.

 

Salbatici si liberi
–          Stramosii cailor de astazi au trait in America de Nord acum 4 milioane de ani, acolo unde genul Equus a luat fiinta.

–          Caii au disparut de pe continentul american in urma cu 11-13 mii de ani, la vremea aceea raspandindu-se deja in Europa, Asia si Africa.

–          In secolul 16 conchistadorii spanioli au reintrodus caii in America. Ei au fost domesticiti insa cei care au scapat au redevenit salbatici si s-au raspandit pe Marile Campii.

–          Controversatul proces de vanarea a mustangilor – din masini, avioane sau prin otravire – a fost scos in afara legii prin Actul Annie al Cailor Salbatici din 1959.

–          Mustangii au creat icon-uri culturale, ca Ford Mustang sau cantecul Mustang Sally – 1965 cantat de Mack Rice.

–          In anul 1971 Congresul a adoptat Legea Liberei Miscari a Cailor si Magarilor Salbatici, oferind cailor protectie federala pentru a a pastra „un simbol al vestitului spirit aventurier al Vestului”.

Sursa:  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6831571.ece

Chris Ayres, Carbon County, Montana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *