Batalia turbinelor eoliene: Cinci oameni impuscati. De ce s-a tras la Cogealac?

Reprezentantii companiei Continental Wind Partners (CWP), care asigura managementul de proiect al parcului eolian al CEZ care se construieste in comunele Fantanele si Colegalac, au declarat, pentru „Adevarul”, ca in aceasta dimineata, circa 100 de persoane au inceput sa arunce cu pietre in constructorii care ridicau turbinele eoliene. Conflicul a degenerat, iar cinci persoane au fost impuscate cu gloante de cauciuc.Cogealac

„In aceasta dimineata, un grup de 80-100 de persoane, conduse de viceprimarul din Cogealac, Mihai Dore, au venit la locatiile pe care le avem in proprietate privata si unde realizam lucrari pentru ridicarea turbinelor eoliene. Au inceput sa arunce cu pietre in noi, acolo fiind si echipamentele care urmau sa fie montate. La inceput, reprezentantii firmei de paza a tras in aer, apoi nu au mai facut fata si au tras in agresori”, au aratat, pentru „Adevarul”, reprezentantii CWP.

Constanta: Cinci oameni au fost impuscati la parcul eolian de la Cogealac

Reprezentantii CWP au explicat ca disensiunile pe tema instalarii turbinelor eoliene dateaza de mai mult timp, acesta fiind si motivul pentru care firma constructoare a angajat o firma de paza.

„Locatiile din Cogealac pe care instalam turbinele eoliene sunt proprietate privata, fie a noastra, fie a localnicilor, de unde le-am inchiriat pe 49 de ani. Lucrarile pe care le facem sunt perfect legale, avand in acest sens autorizatie de constructie de la Consiliul Judetean Constanta”, au mai spus oficialii CWP.

„Vom depune plangeri penale impotriva agresorilor pentru tulburare de posesie”, au adaugat acestia.

In luna mai, ziarul „Adevarul” a scris despre opozitia manifestata de primarul din Cogealac, Cati Hristu, impotriva construirii a 101 turbine eoliene pe teritoriul comunei, acestea facand parte din proiectul eolian construit de compania ceha CEZ, care va deveni, in momentul finalizarii, cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

Miza adevarata: un alt proiect eolian care se va construi in Cogealac

La acea data, primarul Cati Hristu declara, pentru „Adevarul”, ca CEZ si CWP nu niciun drept sa construiasca turbine in Cogealac, pentru ca tot terenul disponibil fusese dat inca din 2007 unui alt proiect eolian, preluat ulterior de spaniolii de la Iberdrola.

„CWP a facut contracte cu oamenii pentru terenuri fara avizul Consiliului Local. Noi nu putem sa dam terenul in acelasi timp catre doua firme, intrucat, potrivit reglementarilor, intre turbinele eoliene trebuie sa existe o distanta minima de 700 de metri. CWP a vandut catre CEZ ceva ce nu-i apartinea, iar CEZ a gresit ca nu s-a interesat”, ne-a declarat edilul din Cogealac.

La randul lor, reprezentantii CEZ sustin ca au analizat atent proiectul de 1,1 miliarde de euro, atat tehnic, cat si juridic, inainte de a-l achizitiona.

„Credem ca nu exista niciun motiv real pentru a nu finaliza aceasta investitie, in conditiile in care CEZ indeplineste atat cerintele legale, cat si pe cele tehnice. Felul in care autoritatea din Cogealac intelege sa se comporte in relatia cu CEZ poate da un semnal extrem de negativ catre alti investitori care ar putea fi interesati sa investeasca in Romania”, ne-a declarat Ondrej Safar, manager de proiect in cadrul CEZ Romania.

Potrivit lui, aceste actiuni reprezinta abuz de putere din partea unui oficial public, astfel ca CEZ a depus mai multe plangeri penale impotriva edilului.

CEZ are in plan constuirea unui proiect eolian de 1,1 miliarde de euro in comunele alaturate Fantanele si Cogealac, adica 240 de turbine, care vor genera 600 de MW, fiind cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Prima etapa, cea de la Fantanele, adica 139 de turbine, este aproape gata si va fi inaugurata in toamna. Acesta este primul parc eolian din Romania. Pana acum, la noi in tara existau doar cateva turbine de doar 14 MW in total.

Recent, oficialii CEZ au declarat ca au inceput si lucrarile la etapa Cogealac, chiar daca procesele din instanta cu primarul nu au fost solutionate.

Satenii primesc 15.000 de lei pe an de la CEZ pentru utilizarea unei parcele de teren unde va fi ridicata o turbina, in timp ce isi pot cultiva in continuare pamantul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *