Batranii japonezi sunt dispusi sa se sacrifice pentru a rezolva criza nucleara de la Fukushima

Batranii japonezi sunt dispusi sa se sacrifice pentru a rezolva criza nucleara de la Fukushima

Trei japonezi pensionari sunt liderii unei echipe de 250 de membri care vor sa-si ofere ajutorul pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme nucleare: criza de la Fukushima.

Membrii grupului format numai din pensionari de peste 60 de ani, sustin ca ei ar trebui sa se afle in interiorul centralei expuse radiatiilor, pentru ca celulele din corpul unui batran se divid mult mai lent decat in corpul tinerilor.

„Noi ar trebui sa lucam acolo. Batranii au o sensibilitate mai scazuta in fata radiatiilor”, a declarat Yasuteru Yamada in varsta de 72 de ani, fost inginer care sustine ca poate oferi zeci de ani de experienta. Un invingator in lupta cu cancerul, Yamada a marturisit ca-si pretuieste viata, dar ca vrea sa faca o diferenta in anii care i-au mai ramas de trait.

Grupul si-a facut cunoscuta dorinta, dar operatorul centralei nucleare, TEPCO, le-a transmis ca, desi le este recunoscator pentru intentie, are momentan suficienti muncitori care sa controleze criza. Cu toate acestea, membrii grupului sunt increzatori ca in scurt timp vor lucra la centrla, iar asta dintr-un motiv cat se poate de simplu, spun ei: „Au nevoie de noi”.

„Vreau ca presa sa nu mai vorbeasca despre noi ca fiind niste kamikaze. Nu facem nimic deosebit. Pur si simplu cred ca trebuie sa fac ceva si nu pot sa-i las pe cei tineri „, a spus un alt membru al grupului de voluntari, Masaaki Takahashi de 65 de ani. El sustine ca pana in prezent exista 250 de batrani dispusi sa imbrace costumele de protectie impotriva radiatiilor si sa mearga la centrala nucleara de la Fukushima, scrie CNN.

Motivele pentru care s-au oferit voluntari sunt variate, dar niciunul nu se refera la dorinta de a muri, spun membrii grupului. Co-fondatoarea grupului, Kazuko Sasaki de 69 de ani, sustine ca are cateva motive personale pentru care vrea sa-si ofere ajutorul. „Generatia mea, vechea generatie, a fost cea care a sustinut construirea centralelor nucleare. Daca noi nu ne asumam responsabilitatea, cine o va face?”

Sasaki are, insa, o abordare pragmatica in privinta riscurilor la care o persoana in varsta este dispusa sa se supuna, comparativ cu un tanar. „Cand eram mai tineri, nu ne gandeam la moarte. Dar pe masura ce imbatranim, moartea devine un lucru familiar. Avem sentimentul ala ca moartea ne asteapta. Asta nu inseamna, insa, ca imi doresc sa mor, ci faptul ca pe masura ce imbatranim se micsoreaza si teama de deces”.

Sasaki a mai spus ca o persoana de 30 de ani care se expune la radiatii risca sa se imbolnaveasca de cancer in cinci-zece ani, in timp ce ea ar avea deja 75 sau 80 de ani daca s-ar intampla asta.

Un fost japonez care a lucrat temporar la Fukushima, si care locuia la numai cativa kilometri de centrala nucleara, a povestit ca nimic nu l-ar face sa se mai intoarca sa lucreze acolo. El a spus ca are doi copii mici si a subliniat nivelul prea periculos al radiatiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *