Becurile mate si cele de 100 de wati dispar de pe piata din toamna

Romanii nu vor mai gasi la raft, din toamna, becuri clasice mate si nici din cele de 100 de wati. Producatorii sunt obligati printr-o directiva europeana sa opreasca gradual fabricarea surselor de lumina clasice, astfel incat pana in 2012 sa nu mai existe pe piata decat becuri economice, de 20 de ori mai scumpe decat cele obisnuite.
bec cu incandescenta
„Romanii consuma cea mai scumpa resursa de energie si implicit platesc factura cea mai mare. Prima solutie este sa inceapa sa economiseasca”, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ion Calota, presedintele Asociatiei Romane a Electricienilor. Ceea ce suna a indemn este in fapt o obligatie impusa la nivelul UE, in scopul de a reduce emisiile de gaze. Astfel, din toamna aceasta pana in 2012 va trebui sa trecem de la lampile cu incandescenta la cele eficiente energetic. „Gradual, becurile clasice vor disparea de pe piata. Primele care vor fi scoase din productie sunt becurile clasice de 100 de wati si cele mate, incepand din 1 septembrie 2009. Vor urma, din 2010, cele de 75 de wati, iar din 2011, cele de 60 de wati”, a precizat si ing. Dorin Beu, conferentiar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. „Sursele de lumina vor putea fi vandute pana la epuizarea stocurilor. Romanii trebuie sa stie insa ca aceste becuri pot fi inlocuite cu surse compact fluorescente, surse cu halogen sau leduri. Primele au o durata de viata de 6.000 pana la 20.000 de ore si fac o economie de energie de 80% fata de cele clasice, iar cele cu halogen fac o economie energetica de 30-50% si inlocuiesc perfect becurile clasice”, a declarat Costin Cunesteanu, marketing manager la Philips Lighting. Acesta declara ca, desi au fost contestate, becurile economice nu afecteaza vederea umana.

Vom plati de circa 20 de ori mai mult pentru un bec
Pretul surselor economice variaza intre 10 si 50 de lei, in timp ce cele mai scumpe becuri clasice ajung la 2 lei. Chiar daca pretul ajunge sa fie si de 20 de ori mai mare, investitia amortizeaza in circa 5 luni, spun specialistii. „In total, un roman economiseste 250 de lei pe perioada de utilizare a becurilor ecologice, iar un european, 100 de euro”, a sustinut Cunesteanu. Specialistii au evitat sa dea estimari privind costul pe care il va suporta populatia la schimbarea becurilor clasice cu cele economice, sustinand ca trecerea va fi treptata, motiv pentru care romanii nu vor fi „arsi” la buzunare. La pretul becurilor comercializate se adauga si un tibru verde de 0,9 lei, care trebuie sa ajunga in conturile Recolamp, asociatie infiintata pentru gestionarea deseurilor de acest tip. „Lampile eficiente energetic contin mici cantitati de mercur, de aceea este important ca ele sa fie colectate si reciclate”, a atentionat Raul Pop, directorul general al Recolamp.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *