Belgia vrea sa construiasca o insula artificiala pentru a putea renunta la energia nucleara

România, una din cele 32 de ??ri care de?in tehnologia întregului ciclu nuclear
Belgia vrea sa construiasca o insula artificiala pentru a putea renunta la energia nucleara

Belgia planuieste construirea unei insule artificiale din nisip la o distanta de 3 kilometri de coasta sa, in apropiere de orasul Wenduine. Structura artificiala va avea o forma de cerc, urmand sa aiba rolul de a stoca energia eoliana. Noua insula din Marea Nordului ar fi construita de-a lungul a 5 ani, conform unei prezentari realizate de Ministrul Marii Nordului din guvernul Belgian, Johan Vande Lanotte.

Initiativa vine in urma incercarilor belgiene de a reduce dependenta de energia nucleara. In 2011, aproximativ 57% din totalul energiei consumate de Belgia a fost obtinuta gratie reactoarelor nucleare, insa in epoca post-Fukushima politicienii belgieni doresc sa renunte la acest tip de energie cat de repede posibil, pe masura ce surse alternative de energie devin disponibile.

Una dintre cele mai mari probleme ale electricitatii consta in dificultatea de stocare, lucru agravat in cazul energiei eoliene si solare de faptul ca acestea depind de vreme. „Avem multa energie de origine eoliana, dar uneori aceasta se pierde pentru ca nu exista suficienta cerere de electricitate in acel moment”, explica purtatoarea de cuvant a ministrului Johan Vande Lanotte. „Aceasta insula care ar permite stocarea energiei constituie o solutie grozava”, a adaugat purtatoarea de cuvant.

Energia neutilizata ar fi folosita pentru a pompa apa din centrul insulei, urmand ca aceasta sa fie eliberata inapoi in centrul insulei, trecand prin turbine, atunci cand cererea de energie electrica depaseste oferta.

In ciuda faptului ca Belgia planuieste sa abandoneze energia nucleara indata ce acest lucru va fi posibil, anul trecut autoritatile belgiene au amanat cu 10 ani inchiderea celui mai vechi reactor nuclear, in urma temerilor ca tara nu va dispune de suficienta energie electrica.

Inspectiile efectuate anul trecut de expertii in energie nucleara au descoperit crapaturi la vasul reactorului Doel 3, langa Antwerp si la Tihange 2, langa Liege. Cele doua reactoare au fost oprite anul trecut, autoritatile belgiene anuntand ca necesita mai multe informatii inainte de a hotari repornirea acestora.

Un studiu cerut de Partidul Verde din Parlamentul European sustine ca „in cazul repornirii celor doua reactoare, este imposibil de eliminat posibilitatea unei crapaturi neasteptate rezultate in urma stresului termic; consecintele ar putea fi catastrofale”.

Daca insula artificiala anuntata de ministrul belgian ar fi, intr-adevar, construita, Belgia ar putea genera 2.300 de MW din reteaua sa de eoliene amplasate in Marea Nordului, inlocuind astfel o mare parte din energia generata de cele doua reactoare nucleare.

In acest moment, energia eoliana constituie doar 4% din totalul energiei consumate de Belgia, insa in 2020 energia eoliana ar putea genera 4.000 de megawati, estimeaza European Wind Energy Association.

Un factor important in construirea acestei insule artificiale il reprezinta reteaua electrica de pe coasta belgiana, care necesita intariri pentru a putea gestiona o cantitate sporita de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *