Beneficiile acizilor grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6

cannabis-sativa-cultivar-kultur-hanf-2.jpgMotto:„Cunoasterea este antidotul temerii” Ralph Waldo Emerson

Acizii grasi sunt acizii organici care intra in constitutia lipidelor (grasimilor) si determina proprietatile si deosebirile dintre proprietatile lipidelor in organism. Acizii grasi polinesaturati sunt acizii organici cu rol foarte important in organism, dar care nu pot fi produsi de catre acesta, ci sunt sintetizati numai de plante. Pentru organismul uman este foarte important raportul acizilor grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6. Omega 3 si Omega 6 au rol in prevenirea dermatitelor, intarzierea cicatrizarilor, a aterosclerozei, are rol cardioprotector, reduce procesul de cancerizare, reduce tensiunea arteriala,  cresterea eficientei chimioterapiei, reducerea colesterolului, au proprietati antivirale, antifungice si antibacteriale, previn oboseala, previn/ amelioreaza diabetul. Acesti doi acizi grasi esentiali au rol important in mentinera structurii sanatoase a celulor nervoase, respectiv in dezvoltarea normala a creierului la copii, in sarcina si alaptare, in mentinerea echilibrului hormonal. Desi raportul optim pentru organismul uman intre Omega 6 si Omega 3 este de 3 : 1, in prezent majoritatea alimentelor contin o cantitate mai mare de Omega 6, ceea ce inseamna ca Omega 6 este depus sub forma de depozite de grasimi iar Omega 3 neutilizata este eliminata.Desi uleiul de peste contine Omega 3, sunt multe zone in care poluarea a crescut foarte mult si astfel pestii contin metale grele, in mod special mercur.

Singurele surse care contin un raport optim intre Omega 6 si Omega 3 sunt uleiul de canepa comuna si respectiv semintele de canepa comuna, in Romania existand o singura firma care prelucreaza semintele de canepa comuna atat convetionale cat si ecologice, aceasta fiind situata in Salonta.

Raportul intre Omega 6 si Omega 3 in diverse tipuri de uleiuri vegetale este: uleiul de canepa comuna 3 :1, uleiul de floarea soarelui 71 :1, uleiul de seminte de in 1 :4, uleiul de soia 8 : 1, uleiul de masline 9 :1, uleiul de canola 2 :1, uleiul de germeni de grau 10 :1. Pe langa continutul de Omega 6 si Omega 3 in raportul optim pentru organismul uman, de 3: 1, semintele decorticate de canepa contin 30% proteine, 41% grasime si 15% carbohidrati, fibre 9,3%, iar din punct de vedere nutritiv  sunt mult mai complexe decat semintele de soia deoarece contin toti aminoacizii esentiali vitali pentru buna functionare a organismului uman. Deoarece semintele decorticate de canepa comuna, contin 30% proteine, din care 65% este o proteina usoara „edestina”, acestea sunt usor de digerat, ceea ce inseamna ca aceste seminte reprezinta un aliment ideal si pentru vegetarieni, inlocuind cu succes proteinele de origine animala. Proteinele continute in semintele decorticate de canepa comuna sunt de doua tipuri: structurale (colagenul, creatina si fibrogenul, acestea intrand in constitutia oaselor, pielii, parului si ligamentelor) si biologic active (globulinele). Ca si minerale, semintele decorticate de canepa comuna contin calciu, fier, fosfor, magneziu sodiu, acestea fiind fiind bogate si in vitamina E. Din aceste seminte nu lipseste lecitina. Persoanele care doresc sa amelioreze anumite afectiuni sau boli, sau doresc sa aduca un aport de santate in organism pot achizitiona produsele derivate din canepa comuna convetionale sau ecologice, fie din magazinele din Sibiu sau de pe internet si pot sa le consume ca atare sau in divere preparate, ex: salata de orez cu legume, dressing pentru salate cu ulei de canepa, salata de patrunjel, lapte din seminte de canepa, prajiturele pentru ceai, inghetata, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *