Beneficiile cu adevarat spectaculoase ale consumului de ceapa

Beneficiile cu adev?rat spectaculoase ale consumului de ceap?
Beneficiile cu adevarat spectaculoase ale consumului de ceapa
Beneficiile cu adevarat spectaculoase ale consumului de ceapa

Ceapa sustine sanatatea creierului si a inimii, intareste oasele, ajuta la digestie si reduce chiar si riscul dezvoltarii cancerului.

Iata un motiv pentru care ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa eviti consumul de ceapa, doar pentru ca iti va da o respiratie mirositoare.

Iata cateva dintre beneficiile pe care ni le poate aduce consumul regulat de ceapa:

Ajuta la mentinere unei inimi sanatoase

Mirosul intepator al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care contine sulf cunoscut pentru calitatile lui ce protejeaza vasele de sange impotriva problemelor cauzate de colesterol.

Protejeaza muschii

De asemenea, ceapa poate compensa vatamarea oxidativa a fibrelor musculare si a tesuturilor din corp, cauzata de antrenamentele fizice excesive. Elementul cheie care contribuie aici este numit quercetina. Studiile realizate pe soareci au demonstrat ca acest flavonoid ajuta la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, dupa antrenamente lungi.

Sustine densitatea osoasa

Cercetatorii cred ca acesti compusi sulfurosi din ceapa, impreuna cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai buna densitate osoasa. Intr-un studiu realizat in 2009, oamenii de stiinta au constatat ca femeile care consuma ceapa zilnic aveau o densitate osoasa mai buna comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Mai mult, femeile in varsta care consumau multa ceapa aveau cu 20% mai putine sanse de a suferi de fractura de sold.

Faciliteaza digestia

Cepele faciliteaza digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid. Acesta serveste ca aliment pentru bacteriile bune prezente in tractul intestinal si combate bacteriile rele. Totodata, fructooligozaharidul imbunatateste functiile digestive prin actionarea la nivelul tranzitului intestinal.

Scade riscul de aparitie a cancerului

In alta ordine de idei, studiile au mai aratat si ca oamenii care consuma frecvent ceapa au un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alti oameni care evita aceasta leguma. Specialistii cred ca aceasta capacitatea a cepei este asociata cu flavonoizii care blocheaza agentii ce favorizeaza aparitia cancerului si pe care ii detine alimentul.

Nu sunt singurele prorietati benefice ale cepei.

In cazul unei raceli, dureri de dinti sau depresie, ceapa este un remediu la indemana pentru oricine, chiar daca uneori gustul ei devine insuportabil, potrivit dietetik.ro. Cand iti curge nasul si nu mai scapi de tuse, niciun sirop de la farmacie nu are pe jumatate efectul cepei. O ceapa la fiecare masa intareste rezistenta organismului.

Cu o ceapa, nasul infundat devine amintire. Conditia este sa mestecati o ceapa alba inainte de culcare. Mai mult, infectiile stomacale sunt puse la pamant de proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale cepei. Tot ceapa te ajuta sa eviti crampele de stomac.

Ceapa ajuta si la durerile de dinti. Trebuie doar sa mesteci ceapa si ea va face minuni pentru dantura ta.

Ceapa este un bun tratament pentru acnee. Poti face o masca din sucul unei cepe peste care ai adaugat miere. Vei avea un ten mai curat si o circulatie a sangelui mai buna.

In fine, daca te simti deprimat si obosit, ceapa poate fi remediul perfect. Este energizanta daca o transformi in suc cu miere. In perioadele stresante este de ajuns sa bei tonicul inainte de culcare pentru un somn odihnitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *