Beneficiile extraordinare ale visinelor

Beneficiile extraordinare ale visinelor
Beneficiile extraordinare ale visinelor
Beneficiile extraordinare ale visinelor

Acrisoare si apetisante, visinele au un continut bogat in elemente nutritive, saruri minerale si vitamine.

Incepand cu luna iunie, pietele sunt invadate, alaturi de capsuni si cirese, de alte fructe rosii datatoare de energie – visinele. Acrisoare si zemoase, visinele sunt asteptate cu nerabdare de gospodine, pentru a fi folosite la prajituri, sufleuri, torturi, sosuri, siropuri, dulceturi, inghetate si alte preparate dulci. Visinele isi leaga insa renumele de visinata, licoarea cu gust inconfundabil, care nu lipseste din pivnita niciunui gospodar care se respecta.

Visinele sunt o sursa bogata de vitamine – PP, E, B1, B2, caroten etc. – zaharuri si minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru si zinc. Sucul de visine cu lapte se foloseste in tratarea artritelor, in starile febrile, bronsite, astmul bronsic sau in indispozitiile psihice. In plus, visinele ne feresc de boli cardiace si insomnie.

La pastrare!
Pentru a le savura pe tot parcursul anului, pune visinele la… „conserva”! Prima metoda – congelarea – pastreaza aproape integral calitatile fructului. Speli visinele, le scoti samburii, apoi le lasi sa se scurga bine. Dupa aceea, le asezi intr-o tava la congelator, pe un singur rand. Cand sunt inghetate bine le scoti din tava si le pui in pungi. Pastrandu-si forma, pot fi folosite pentru decorarea torturilor si prajiturilor.

A doua varianta consta in folosirea unui conservant: aspirina. Visinele – spalate si curatate de samburi – se pun cu zahar intr-o cratita mare, sa-si lase sucul. Intre timp pregatesti borcane de cate 400 sau 800 g, in care pui cate o aspirina netamponata, in borcanul de 400 g, sau doua, in cel de 800 g. Umpli borcanele cu visine, peste care torni sucul (sucul trebuie sa acopere fructele), apoi inchizi borcanele ermetic si le pui in camara.

Sanatatea din visine
* Contin o cantitate mare de potasiu, care contribuie la stabilizarea ritmului cardiac si la sanatatea pielii. Utilizate in maladii ale rinichilor, stomacului si cailor respiratorii;
* Scad colesterolul si riscul de diabet;
* Se recomanda pentru detoxifierea organismului, indeosebi a rinichilor;
* Sunt benefice in artrita;
* Contin antioxidanti, in special vitamina C;
* Scad nivelul de acid uric din sange, contribuind la prevenirea gutei;
* Sucul de visine nu este indicat persoanelor cu o aciditate ridicata a sucului gastric, celor care sufera de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afectiuni cronice ale plamanilor;
* Actiune usor laxativa, contribund la ameliorarea constipatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *