Macesele, cea mai buna sursa de vitamina C

Macesele, cea mai buna sursa de vitamina C

Aceste fructe sunt indicate in sezonul rece, pentru a intari organismul in lupta cu racelile. Pot fi consumate, cu rezultate foarte bune, sub forma de ceai, sirop, gem sau vin.
Dulce-acrisor, ceaiul de macese ne insoteste in zilele reci de toamna nu doar ca o bautura delicioasa, ci si ca un protector eficient impotriva racelilor de sezon.
Ceaiul nu este insa singurul mod de a consuma acest adevarat cocteil de vitamine. Sub forma de sirop, gem sau vin, specialistii recomanda o cura de macese in aceasta perioada pentru a ne intari organismul. Iata tot ce trebuie sa stii de­­spre aceste fructe.

Ce contin?

Fructele macesului sunt foarte apreciate in primul rand pentru bogatia de vitamina C. Macesele contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele. In cantitati mai mici, aceste fructe contin si vitamina A, buna pentru piele si par, vitaminele B1, cunoscuta si ca „vitamina bunei dispozitii”, si B2, necesara in toate actiunile care suprasolicita organismul, vitamina P, a carei carenta duce la slabiciune generala, si vitamina K, indispensabila vietii, pentru ca functia ei este de a coagula rapid sangele, actionand preventiv asupra hemoragiilor interne.

Pentru ce sunt recomandate?

Macesele sunt recomandate ca tonic vitaminizant, pentru a intari imunitatea organismului. Dat fiind ca impiedica formarea calculilor renali, mai sunt prescrise si in tratamentul bolilor cailor urinare si de rinichi, pentru o cura indelungata. De asemenea, macesele au proprietatea de a mari secretia biliara, ceea ce le recomanda in afectiunile ficatului.

Sub ce forma se consuma?

Aceste fructe pot fi consumate, cu rezultate foarte bune, sub forma de ceai, sirop, gem sau vin. Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite, care se fierb timp de 10 minute in jumatate de litru de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa fie introduse imediat ce apa incepe sa clocoteasca. Atentie, pentru prepararea produselor din macese, folositi numai vase smaltuite, pentru ca metalele descompun vitamina C.

Au contraindicatii?

Pulpa de macese nu are contraindicatii, in schimb semintele, mai ales perisorii prezenti pe acestea, irita puternic aparatul digestiv si aparatul respirator. Tot acestea pot declansa reactii adverse severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *