BERD investeste 100 milioane de euro in energia durabila in Moldova

În etapa a doua a Proiectului Energie şi Biomasă urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice
BERD investeste 100 milioane de euro in energia durabila in Moldova
BERD investeste 100 milioane de euro in energia durabila in Moldova

Investitiile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in domeniul eficientei energetice si al energiei regenerabile au atins suma de 100 milioane de euro in cadrul Initiativei BERD pentru energie durabila..

Anuntul despre aceasta realizare importanta se va face la Chisinau la 6 decembrie in cadrul ceremoniei de premiere Moldova Eco-Energetica, eveniment ce sarbatoreste cele mai bune initiative in domeniul energiei durabile din  Moldova.

Organizat de Ministerul Economiei al Moldovei cu suportul din partea Uniunii Europene si PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare), evenimentul Moldova Eco-Energetica  i-a unit pe oficialii de rang inalt, diplomati, reprezentanti ai organizatiilor internationale,  ai societatatii civile si ai mediului academic.

Vorbind inaintea evenimentului, Octavian Costas, seful interimar al reprezentantei BERD la Chisinau, a declarat: “Dependenta puternica de importurile de energie este una din cele mai mari provocari ale Moldovei. Este o prioritate strategica a BERD in Moldova sa sustinem tara prin investitii in proiecte in domeniul energiei regenerabile si cele ce vin sa imbunatateasca eficienta energetica atat in sectorul corporativ, cat si cel rezidential. Aceste eforturi cuprind un sir vast de sectoare: lucram cu mediul de afaceri, bancile, gospodariile private, municipalitatile si locatarii pentru a-i ajuta sa avanseze spre propria lor independenta energetica si o eficienta mai mare a resurselor care le va economisi si energia, si banii.”

In jur de 100 de companii private deja au primit finantarea  BERD prin intermediul bancilor locale parte la Liniile de Finantare pentru Eficienta Energetica in Moldova(MoSEFF I si II), care aduce finantarea BERD pentru eficienta energetica in sectorul corporativ la aproape 25 milioane de euro din cele aproape 40 milioane de euro disponibile.

Pe linga aceasta, in jur de 100 de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) au beneficiat de consultanta privind modul in care pot economisi energia. Acestea sunt oferite in cadrul Initiativei pentru pentru Eficienta Energetica a Programului de Consultanta in Afaceri(BAS – Business Advisory Services), sprijinita de guvernul suedez.

De asemenea, gospodariile moldovenesti economisesc energia si platesc mai putin la facturi datorita finantarii pe care le ofera BERD prin intermediul bancilor-partenere pentru masuri ce ajuta la economisirea energiei acasa in cadrul Facilitatii de Finantare a Eficientei Energetice in sectorul Rezidential din Moldova (MOREEFF) in valoare de 35 milioane de euro.

Atat MoSEFF cat si MOREEFF sunt acompaniate de asistenta tehnica comprehensiva si de granturi de incurajare destinate bancilor-partenere si clientilor lor. Acest sprijin este acordat de catre Comisia Europeana prin Facilitatea de Investitii pentru Vecinatate (Neighbourhood Investment Facility – NIF) si fondurile TACIS, administrate de INOGATE, precum si de catre guvernul suedez, prin Agentia Suedeza pentru Cooperare Internationala pentru Dezvoltare (SIDA).

Dincolo de impactul pozitiv al acestor investitii asupra afacerilor si a calitatii vietii, ele au un important efect benefic asupra mediului. Conform asteptarilor, proiectele in domeniul energiei durabile in care a investit BERD in Moldova vor reduce emisiile anuale de bioxid de carbon (CO2) cu  95.000 tone.

Pentru a promova eficienta energetica in Moldova, BERD este angajat intr-un dialog activ cu  guvernul si organele de reglementare a sectorului in privinta politicilor publice. In 2011, Banca a semnat un Memorandum de intelegere cu guvernul pentru a majora investitiile in domeniul energiei durabile, a imbunatati climatul investitional pentru astfel de investitii si a inlatura principalele obstacolele ce impiedica dezvoltarea pietei.

O imbunatatire a politicilor si a regulamentelor ar putea sustine utilizarea eficienta a energiei investitiile in acest domeniu. In prezent BERD ajuta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor  in modificarea legii cu privire la eficienta energetica si a codurilor ce reglementeaza constructia de locuinte. Aceasta cooperare are drept scop crearea cadrului legislativ ce va facilita accesul proprietarilor si al asociatiilor de locatari la finantarea oferita de bancile-partenere ale BERD pentru a investi in materiale si echipamente mai performante. Banca de asemenea lucreaza cu ANRE – Agentia Nationala de Reglementare in Energetica – la introducerea metodologiei „tariful verde” pentru energia regenerabila. Plus la aceasta, BERD co-prezideaza organul consultativ recent creat pe langa Ministerul Economiei ce ii uneste pe autoritati, IMM-uri si donatori pentru a coordona eforturile in domeniul eficientei energetice.

Mai recent Moldova a aderat la Parteneriatul Est-european pentru Eficienta Energetica si Mediu al UE (E5P) pentru a majora suportul pentru eficienta energetica  si reducerea emisiilor nocive.  Acest parteneriat, gestionat de BERD, va putea in curand implementa in Moldova primele proiecte.

Investitiile in energia durabila este una din prioritatile ale  BERD in Moldova. In 2013, 25% din proiectele Bancii in Moldova au fost proiecte in domeniul energiei durabile, anunta un comunicat BERD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *