Biblioteca Judeteana din Craiova marcheaza „Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii”

Biblioteca Jude?ean? din Craiova marcheaz? "Ziua mondial? pentru combaterea de?ertific?rii"
Biblioteca Judeteana din Craiova marcheaza "Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii"
Biblioteca Judeteana din Craiova marcheaza „Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii”

Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman”, marcheaza marti,17 iunie, „Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii”, in cadrul proiectului „Impreuna pentru un mediu mai curat”, alaturi de Agentia pentru Protectia Mediului Craiova.
06/16/2014, 16:20

Cu acest prilej este organizata o actiune de informare in afara bibliotecii. Elevii de la Colegiul National „Carol I” inscrisi in proiect, insotiti de prof. dr. Lidia Nastasie, consilieri de la Agentia pentru Protectia Mediului: Octavian Popa si Robert Georgescu si bibliotecara Carmen Tica, vor merge la Bechet sa vada portul si apoi punctul de alimentare cu apa a canalului magistral al Sistemului de irigatii Sadova-Dabuleni. Dupa aceasta informare la fata locului, vor merge la Dabuleni la Statiunea de Cercetari si Dezvoltare a Culturilor pe Nisipuri. Elevii vor vizita parcela martor unde se pastreaza dunele de nisip asa cum erau inainte de inceperea proiectului de desertificare prin: nivelarea dunelor, plantarea in caroiaj a perdelelor de protectie din salcami pentru stabilizarea nisipului si construirea sistemului de irigatii. Tot aici se vor intalni cu specialisti din cadrul statiunii si cu primarul orasului Dabuleni pentru a primi mai multe informatii si eventuale lamuriri. La intoarcere, participantii la aceasta informare, vor vizita plantatiile de salcami pentru stabilizarea nisipurilor, la plantarea carora,unii dintre ei chiar au participat.

Prin aceasta actiune, biblioteca publica impreuna cu partenerii sai, se implica activ in sprijinul comunitatii invitand elevii sa ia parte la o lectie inedita de geografie a judetului, sa cunoasca problemele acestei zone si modul cum comunitatile locale, in colaborare, se straduiesc sa gaseasca solutii pentru o dezvoltare durabila. Speram ca dintre ei se vor recruta viitorii specialisti, intreprinzatori si de ce nu, viitorii lideri care vor sti sa ia cele mai bune decizii privind aceasta parte de tara. In acelasi timp, speram sa ii incurajam si pe localnici in bunele practici pentru combaterea desertificarii. Ziua Mondiala Impotriva Desertificarii marcheaza pe 17 iunie adoptarea in 1994 a Conventiei Natiunilor Unite asupra luptei impotriva desertificarii si a secetei, care a intrat in vigoare in anul 1996. Desertificarea este definitǎ de Conventia ONU pentru Combaterea Desertificǎrii drept “degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride si subumid-uscate ca rezultat al actiunii diferitilor factori, inclusiv al schimbǎrilor climatice, precum si datoritǎ activitǎtilor umane”. Desertificarea este evidenta pe aproape 25% din suprafata terestra si afecteaza peste 110 tari, de pe toate continentele, acest fenomen fiind denumit “cancerul Pamantului”.

Interesul Romaniei in aceasta problema rezulta mai ales din faptul ca 1/3 din teritoriul tarii (7mil. ha) si cca. 40% din suprafata agricola sunt situate in zone cu risc de desertificare. Regiunile cele mai expuse sunt: Dobrogea, Sudul Moldovei si Sudul Campiei Romane. Unul dintre cele mai afectate judete din sud este Doljul, unde fenomenul desertificarii, semnalat de mai multi ani, este alimentat de seceta, de solul nisipos, de fenomenul de deflatie eoliana (spulberarea nisipului de vant), dar si de defrisarile masive. In zona Calafat – Poiana Mare– Sadova – Bechet – Dabuleni si fluviul Dunarea, din sudul judetului, peste 100 de hectare de teren au devenit aride, solurile nisipoase avand o tendinta spre desertificare. Din cauza fenomenului, zona a fost botezata “Sahara Olteniei”. In ultimii trei ani, in zona a fost calamitat un procent foarte mare de suprafete (intre 50% si 100%). In consecinta, si pierderile de recolte au fost considerabile (intre 73,8%, in 2001, si 92,8%, in 2002).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *