Bio chiar e bio? Produsele ecologice sunt de multe ori suspecte pentru romani

Bio chiar e bio? Produsele ecologice sunt de multe ori suspecte pentru romani
Bio chiar e bio? Produsele ecologice sunt de multe ori suspecte pentru romani

Mai mult de un sfert dintre romani cred ca alimentele bio sunt doar o inventie de marketing. Cei care aleg sa puna in cosul de cumparaturi produse “curate”, fara nici un gram de conservanti, sunt mai ales tinerii sub 30 de ani.

36 % dintre romani cred cu tarie ca alimentele eco sunt mai sanatoase decat cele conventionale, arata un studiu despre piata de profil. Avem un procent identic de nehotarati, nedumeriti ca multi producatori obtin titlul “bio”, apoi maresc pretul.

Restul (28%) sunt de-a dreptul suspiciosi si considera ca eticheta pe care scrie “bio”, “ecologic” sau – cum spun americanii – “organic” tine mai degraba de o strategie abila de marketing decat de beneficii palpabile pentru sanatatea consumatorului.

Cei care trec usor peste aceasta reticenta sunt tinerii sub 30 de ani, atenti la problemele mediului inconjurator si atasati de valorile ecologiste. Atentie insa, adevaratele produse bio sunt ceva mai scumpe si au pe ambalaj un timbru special emis de Ministerul Agriculturii.

Cat de scumpe? Ca sa-ti faci o idee, daca in piata un kilogram de ceapa este 1,5 lei, intr-un magazin bio il gasesti cu aproape 5 lei. Iar o rotita de cascaval ecologica, de 300 de grame, ajunge la 35 de lei.

Traiul sanatos costa mai mult

In Romania se cumpara produse bio de circa 80 mil. euro, de aproape 40 de ori mai mult decat in 2007, dar sub 1% din totalul vanzarilor din retail, fata de Europa Occidentala, unde ponderea depaseste 5%.

Pretul lor este cu 30% mai mare in comparatie cu al produselor conventionale. De altfel, preturile mai mari sunt justificate prin productiile mai mici la hectar (randamentul se reduce astfel cu 20%–30%), costul ambalajelor speciale, din materiale reciclabile, plus cheltuielile suplimentare cu certificarea ecologica.

La ora actuala se poate cumpara varianta eco la teoretic orice, de la mancare, jucarii sau cosmetice pana la electronice.
Mancare «eco» din Delta

Romania va lansa, saptamana aceasta, la cel mai mare targ de produse ecologice, organizat in Germania, un stand de produse aduse din fermele bio din Tulcea.
Ce spun cititorii

Produsele “bio” sunt tratate cu retinere, romanii preferand produsele romanesti din piete.

Marilena Guta, terapeut bowtech: “Romania inca mai are producatori traditionali”

“Eu cred in produsele bio, ele chiar exista si aduc beneficii sanatatii. Faptul ca sunt firme care comercializeaza altceva decat anunta pe eticheta este altceva. Spre deosebire de tarile occidentale, Romania mai are mici producatori care cultiva pamantul traditional si ei ar trebui sprijiniti”.

Viorel Popescu, fermier: “Produsele autohtone sunt mai gustoase decat importurile”

“Sigur ca exista si falsuri, dar legumele pe care le gasiti in piata sunt, in cea mai mare parte, romanesti. Pe buna dreptate, ele sunt considerate mai bune, deoarece au gust mai bun, lucru evident, si sunt mult mai sanatoase decat cele importate, care sunt produse prin tehnologii ce nu prea tin cont de interesele clientului, ci de castiguri. Noi inca ingrasam pamantul cu balegar…”

Gina Artenie, manager marketing: “Sunt bio doar legumele din gradina ta!”

“Eu cred ca intr-adevar este o inventie de marketing, deoarece marile exploatatii agricole nu au cum sa evite ingrasamintele chimice, pesticidele si celelalte produse fara de care acest tip de agricultura nu poate exista. Sunt bio doar legumele pe care le cultivi in propria gradina!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *